Bizden Haberler

Ak Portföy, Yatırım Fonlarında Türkiye’nin En Büyüğü! 

700 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ve yenilikçi hizmetleriyle dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım yönetimi alanındaki liderliğini güçlendirerek sürdürüyor. Ak Portföy, Yatırım fonlarında 460 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ile de Türkiye’de sektörün açık ara lideri konumunda. 

Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketi olan ve aynı zamanda dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım sektöründeki dönüşümün öncülüğünü üstlenmeye devam ediyor.

Sektörün istikrarlı büyümesine paralel olarak Türkiye tasarruf ve yatırım ekosisteminin gelişimi için sürekli çalıştıklarını belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Küresel ölçekte portföy yönetimi pazarı toplam büyüklüğü, 120 trilyon dolara ulaşmış durumda. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de tasarruf sahipleri artık yatırımlarını ağırlıklı olarak yatırım fonlarıyla yapıyor. Yatırımcıların değişen beklentilerini karşılamaya yönelik sunulan yepyeni ürünlerle, portföy yönetim sektörü köklü bir değişim geçiriyor. 

2024, tasarruf sahiplerinin başta yatırım fonları olmak üzere sermaye piyasalarına artan ilgisiyle, büyüme ve değişimin yaşandığı önemli bir yıl oldu. Küresel ekonomik dönüşüm trendleri, özellikle teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik uygulamaları, yatırım yönetiminde yepyeni alanlar açtı. 

Yatırım Yönetimi Sektörü’nün müşteri sayısı 5 milyonu aştı!

Bu önemli dönemeçte, Türkiye’de portföy yönetimi sektörü büyüklüğü 5 trilyon TL’yi aşarken, bu büyümenin lokomotifi olan yatırım fonları da 1 yılda %150 büyüyerek 3,6 trilyon TL’ye ulaştı. Ak Portföy olarak biz de son bir yılda, sektörün de üzerinde bir ivmeyle yatırım fonlarında 460 milyar TL’ye ve böylece toplamda da 700 milyar TL’nin üzerinde büyüklüğe ulaştık.

Aynı zamanda yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısının son 5 yılda 2 katına çıkarak 8 milyon gibi rekor bir seviyeye geldiğini ve tekil yatırımcı sayısının ise 5 milyona ulaştığını görüyoruz. Ak Portföy olarak aynı dönemde yatırımcı sayımızı sektörün oldukça üzerinde bir artışla, 7 katına çıkararak 1,2 milyona ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda, yatırım fonlarının kitlesel bir yatırım ürünü haline gelmesi konusunda da liderlik rolünü üstlenmiş durumdayız. Aileleriyle birlikte düşündüğümüz zaman, portföy yönetimi sektörü olarak yatırım fonları üzerinden belki de 20 milyona yakın insanımızın yaşamına dokunuyor, birikimlerine değer katıyoruz.

Ak Portföy olarak, özellikle yurtiçi hisse senedinde sunduğumuz çok sayıda farklı stratejilere yatırım imkanı sunan fonlarımıza ek olarak, teknoloji, sağlık, alternatif enerji gibi temalarla ve yönettiğimiz 200’e yakın fon ile Türkiye'nin en geniş yatırım evrenine sahip portföy yönetim şirketi olmaktan gurur duyuyoruz. Bir yandan da bu geniş evrene yeni ürünler eklemek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Böylece yatırımcılarımızın, çok sayıda varlık sınıfı ve temaya kolayca yatırım yapabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Açtığımız bu yolda, sektörde yönetilen toplam fon sayısındaki büyümenin de dikkat çekici bir düzeye ulaştığını görüyoruz. Fon sayısı 2022 yılı başında 800’lerde iken bugün bu sayı 2000’li rakamlara ulaşmış durumda. Bu durum sektördeki ürün çeşitliliğinin ve yatırım fırsatlarının hızla büyüdüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor. 

Ayrıca bu rakamlar, toplamda 1600 kişinin çalışmakta olduğu portföy yönetimi sektöründeki profesyoneller tarafından sunulan nitelikli ürünlerin ülkemizde geniş kitlelerin yatırım ihtiyaçlarını karşılama konusunda ne kadar etkili olabildiğini ispatlıyor” dedi.

Portföy yönetimini dijitalleştiren ilk şirket 

Hedeflerinin yatırım çözümlerini erişilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir kılmak olduğunu belirten Ersarı sözlerine şöyle devam etti; “Ak Portföy olarak, Türkiye’de ilk kez Portföy Yönetimi Hizmeti’ni dijitalleştirerek Akbank Mobil’e taşımanın heyecanını yaşıyoruz. Süreçlerimizi bir finansal teknoloji şirketinin anlayışı ile yöneterek Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti’ni modelledik ve geliştirdik. Böylece çevik bir çalışma yaklaşımıyla iş ortaklarımızla birlikte uluslararası çapta en iyi uygulamalardan birini ülkemize kazandırdık. Yatırım hizmetlerinin yaygınlaştırılması adına büyük ve önemli bir adım olan Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti kapsamında, tasarruf sahipleri artık uçtan uca dijital bir deneyimle Akbank Mobil üzerinden 200 bin TL ve üzeri birikimleri için Ak Portföy uzmanlarından portföy yönetim hizmeti alabiliyor. Bu yenilikle birlikte tasarruf sahipleri, yatırımlarını Ak Portföy’ün uzmanlığında, profesyonel, yenilikçi ve stratejik bir yaklaşımla yönetebiliyor.

Yeni kuşağın da artan ilgisiyle bu teknolojiler, portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetlerimizi tasarruf sahiplerimize sunduğumuz temel araçlar olacak. Hedefimiz, yenilikçi ve sürdürülebilir yatırım çözümleriyle, portföy yönetimi hizmetini geniş kitlelere ulaştırmak ve çıtayı en yukarıya taşımak. Bu doğrultuda dünyadaki en ileri yatırım ve teknoloji çözümlerini birleştiriyor, sürekli tasarruf sahiplerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yanıt veren yepyeni ürün ve hizmetler sunarak bu alanı dönüştürmeye devam ediyoruz. Bugün 700 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğümüz ve koruduğumuz güçlü liderlik, yatırımcılarımızın Ak Portföy’e olan güveninin en önemli göstergesi.” 

Sürdürülebilirlik temalı yatırım fonları

Ak Portföy, bir yandan yatırımcılarının tasarruflarını etkin bir şekilde değerlendirmesine yönelik seçenekler sunarken, bir yandan da sürdürülebilir bir geleceğin yaratılmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda görüşlerini paylaşan Ersarı; “Ak Portföy Geleceğin Yatırımları Fon Ailesi’nin üyelerinden Alternatif Enerji, Sağlık Sektörü, Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri, Tarım ve Gıda Teknolojileri ve Yeni Teknolojiler Fonumuz, Türkiye’de ilk kez uluslararası kuruluşlar tarafından ESG kapsamında notlandırılan fonlar oldu. Ak Portföy olarak, topluma ve geleceğe hizmet eden finansal çözümlere yatırım yapmaya ve sorumlu yatırım alanında sürdürülebilirlik çözümlerimizi yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin İlk Girişim Sermayesi Fonu ilk çıkışını gerçekleştirdi

Girişim Sermayesi Yatırım Fonları hakkında açıklamalarda bulunan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Bildiğiniz gibi Ak Portföy olarak 2016 yılında yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunu biz kurmuştuk. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki, bu fon üzerinden ilk çıkışımızı da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Ülkemizde kurulu girişim sermayesi fonları arasında gerçekleşen bu ilk çıkışla birlikte yatırımcılarımıza da önemli bir getiri sunmayı başardık.

2016 yılında kurduğumuz bu fonumuzda da yer alan diğer şirketlerimize de hem yurt içinden, hem de uluslararası yatırımcılar, büyük ilgi göstermeye devam ediyorlar. Diğer bir ifadeyle, uluslararası yatırımcılar Türk girişimcisine inanıyor. Bizler de devam eden çıkışlarımız ve yapacağımız yeni yatırımlarımızla, girişim sermayesi iş koluna odağımızı geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy’ün gelecek dönem vizyonu hakkında da bilgiler verdi. Ersarı; “Tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katarak, sermaye piyasalarının gelişimini desteklemeyi her zaman ana misyonumuz olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de tasarruf sahiplerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını odağımıza alarak, yatırım yönetimini kolaylaştırarak, geniş kitlelerin gelecek hayallerini gerçeğe dönüştürecek yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Tasarruf sahiplerinin daha önce yatırım yapma imkânı bulamadıkları ve yatırım yapmaya istekli oldukları temaları, fonlar aracılığıyla kolayca yatırım yapabilecek şekilde geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yatırımcılarımızın güveninden ve elde ettiğimiz başarılardan aldığımız güçle, portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşımaya, yeni ürün ve hizmetlerle sektöre öncülük etmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Biliyoruz ki, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmek, güçlü tasarruflarla geleceğin yatırımlarını bugünden şekillendirmekle mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

Ek Bilgiler: 

Ak Portföy’e bu yıl TSPB’den “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” Ödülü Verildi.

Ak Portföy, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 9. Altın Boğa Ödülleri’nde, Yatırım Fonları kategorisinde “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” ödülüne layık görüldü. Bu prestijli ödül, Ak Portföy’ün sektördeki liderliğini ve yenilikçi stratejilerini bir kez daha tescillemiş oldu.

Ak Portföy World Finance tarafından bu yıl 6. kez art arda “En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” seçildi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, ödüllerle ilgili olarak, “Yatırımcılarımızın değişen ihtiyaç ve beklentilerini anlayan yaklaşımımız ve başarılı fon yönetimimiz uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından izleniyor ve takdirle karşılanıyor. Bu ödüller, Ak Portföy olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımımızın bir göstergesidir. Türkiye’de varlık yönetiminde öncü kurum olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz hizmetlerle gurur duyuyoruz ve bu değeri geleceğe taşıyacak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Ak Portföy ayrıca, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinden oluşan IPE Top 500 listesinde 5 yıldır kesintisiz yer almaktadır.

Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Yapay Zeka ve Nesnelerin Interneti girişimi Trio Mobil’deki hisselerinin satışını gerçekleştirdi.

Ak Portföy, 2017 yılından bu yana Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) portföyünde yer alan ve Endüstri 4.0 alanında Yapay Zeka ve IoT çözümleri sunanTrio Mobil’deki tüm hisselerinin satışını gerçekleştirdi.

2017 yılında yeni teknolojilerin endüstriyel dönüşümünde yaratacağı potansiyeli gören Ak Portföy Yönetimi, bu alanda ülkemizde yer alan ve yeni bir girişim olan Trio Mobil’e erken aşamada yatırım yaptı. Ak Portföy, Trio Mobil’in araç takip odaklı bir teknoloji şirketinden zaman içinde 65 ülkede ve 5 kıtada faaliyet gösteren ve dünyada çok uluslu sektör devlerine hizmet veren global bir endüstriyel AI ve IoT şirketine dönüşmesi sürecinde gereken büyüme sermayesini sağlarken aynı zamanda bu stratejik dönüşümün de tohumlarını attı. 

Trio Mobil, Amerika merkezli New Spring Capital liderliğinde gerçekleştirilen yatırım turunu 26.5 milyon dolar ile kapatarak önemli bir finansal başarı elde etti. Yatırım turuna, mevcut yatırımcılar 212 ve TIBAS Ventures da katıldı. 

Uluslararası Yatırımcılar Türk Girişimcisine İnanıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “19 milyar dolar toplam büyüklük ile Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketiyiz. Misyonumuz hep ilkleri gerçekleştirmek oldu. Türkiye’nin ilk girişim sermayesi fonunu 2016 yılında kurmamız vesilesiyle bu alanda önemli tecrübeler kazandık ve bu çıkışla birlikte yatırımcılarımıza da ciddi bir getiri imkanı sağladık. Ayrıca görüyoruz ki, uluslararası yatırımcılar Türk girişimcisine inanıyor. Girişim sermayesi iş koluna odağımızı geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Portföy Şirketlerimize Hem Yurt İçinden Hem De Yurt Dışından Büyük İlgi Var

Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar da yaptığı değerlendirmede; “Girişim Sermayesi Yatırım Fonları olarak yönettiğimiz büyüklük 100 milyon dolara ulaştı. Bu işlemle, bir ilke imza atarak, Türkiye’de kurulan ilk girişim sermayesi fonundan ilk çıkışı yapmış olduk. 2016 yılında kurduğumuz bu fonda yer alan diğer şirketlerimize hem yurt içinden hem de uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi görmeye devam ediyoruz. Araç takip odaklı bir teknoloji şirketi olan Trio Mobil’in, endüstriyel alanlardaki iş güvenliği ve verimliliği açısından IoT potansiyelini o dönemde görmemiz, girişimcilerin iş ve teknoloji geliştirme kabiliyetiyle birleşince büyük bir dönüşüm başlattı. Şirket, bu stratejik hamle ile araç takip sektöründen endüstriyel IoT alanına geçiş yaparak, genişleyen büyüme fırsatlarından yararlandı” açıklamasında bulundu.

Ak Portföy Girişimcilerin Hayallerini Gerçekleştirmelerini Sağladı

Ak Portföy’ün 2017 yılında gerçekleştirdiği yatırım ve aynı zamanda Trio Mobil’e sağladığı dönüşüm desteği, şirketin finansman ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, girişimcilere global düzeyde rekabetçi ve dinamik bir organizasyon kurma hayallerini gerçekleştirme olanağı sağladı. 

Trio Mobil, araç takip alanındaki uzmanlığını endüstriyel IoT potansiyeli ile birleştirerek sektördeki değişime öncülük etti. Çok uluslu sektör devlerine hizmet veren AI ve IoT teknolojilerinde öncü ve dünya çapında fark yaratan bir şirket haline geldi.

Ak Portföy, kurduğu Girişim Sermayesi Yatırım Fonları üzerinden ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımları bu yıl içerisinde 10 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunun (GSYF) kurucusu olan Ak Portföy, 11 adet fona ve toplamda 42 yatırıma ulaşan Girişim Sermayesi Yatırım Fonları üzerinden ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımları bu yıl içerisinde 10 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyor.  Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonları, yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, sağlık ve yeni teknolojiler alanlarında ihracat odaklı ve yenilikçi şirketlere yatırımlarını sürdürerek, tasarruf sahiplerine büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapma imkânı sağlıyor. 

Ak Portföy 500 milyar eşiğini aşarak liderliğini sürdürüyor! 

Ak Portföy, yönettiği 500 milyar TL üzerinde varlık büyüklüğüyle özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetimi şirketi ünvanını koruyor. 

Ak Portföy, Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre Şubat 2024 tarihi itibarıyla yönettiği 500 milyar TL varlık büyüklüğü ile özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetim şirketi. 

Dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında da yer alan Ak Portföy, Türkiye’nin gururu olmayı sürdürüyor. 

Gücümüzü yatırımcılarımızdan alıyoruz.

Ak Portföy’ün sektörde her alanda lider olduğunun altını çizen Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Gücümüzü ve enerjimizi, ülkemizin ve sermaye piyasalarımızın geleceğine inanmaktan, dönüşümüne öncülük yapmaktan ve yatırımcılarımızın ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirme heyecanımızdan alıyoruz. Geleceğin inşasında sermaye piyasalarının rolü büyük önem taşıyor. Ülkemizde finansal kurumlar içinde portföy yönetim şirketleri, varlık büyüklükleriyle uzun vadeli yatırım havuzunu yöneten kurumlar olarak öne çıkıyor. Biz de bu doğrultuda, yatırımcılarımızın değişen ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayan ve yenilikçi ürünlerle bu ihtiyaçları karşılayan bir kurum olarak dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. 

Türkiye’de yatırım kültürünü dönüştürmek, sektörümüze pek çok ilki kazandırmak, büyük başarılar elde etmek ve tasarruf sahiplerinin bize olan güvenlerini hissetmek, bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı.

Zaman içinde ülkemizde tasarruf sahiplerinin birçok yeni varlık sınıfına kolayca yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir ürün gamı ve yatırım fonu çeşitliliği yarattık; sonuç olarak yönettiğimiz 500 milyar TL büyüklük ile Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetim şirketiyiz. 

Bu yıl ayrıca, World Finance tarafından düzenlenen ‘Investment Management Awards 2023 - Yatırım Yönetimi Ödülleri’ kategorisinde art arda beşinci kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını almanın da gururunu yaşıyoruz. Bu gelişmeler gurur kaynağımız olduğu gibi bizleri her zaman çok daha iyisini gerçekleştirmeye teşvik ediyor” diye konuştu. 

Temel stratejimiz yatırımcıların ihtiyaç ve beklentilerini dinleyerek anlamak ve yenilikçi ürünlerle bu ihtiyaçları karşılamak üzerine kurulu. 

Ak Portföy’ün kurulduğu günden bu yana ana misyonunun tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katarak, sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini desteklemek olduğunun altını çizen Ersarı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Biz temel stratejimizi, yatırımcıların değişen ihtiyaç ve beklentilerini anlayan ve yaratıcı ürünlerle bu ihtiyaçları karşılayan yenilikçi ve çevik bir şirket olmak olarak belirledik. Bu kapsamda, yerli ve ileri teknolojilerden, yenilenebilir enerjiye, sağlıktan turizme kadar ‘Yatırımın Geleceği’ çatısı altında farklı temalarda ürünler geliştirerek yatırımcılarımıza sunduk. Bu temaların yanı sıra ülkemizin ihracatçı şirketlerinden yerli teknoloji temalarına, yüksek kar payı ödeyen şirketlerinden bankacılık sektörüne kadar, Türkiye'nin büyüme ve değer odaklı en geniş hisse senedi yatırım evrenine sahibiz. 

Türkiye’de ilk kez Ak Portföy tarafından kurulmuş olan GSYF’lerimiz ve benzeri birçok ürünümüz ile de ülkemizin potansiyeli yüksek seçilmiş teknoloji şirketlerine yatırım yapma imkanı sunuyoruz. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye aynı heyecan ve sorumluluk duygusuyla devam edeceğiz. Bu tarihi başarıda en büyük paya sahip tüm çalışma arkadaşlarıma ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum.

Ak Portföy’e World Finance’den 5. Kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım YönetimiŞirketi” Ödülü!

 

Yenilikçi portföy yönetimi anlayışıyla yatırımcısının ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürün ve hizmetler geliştiren Ak Portföy, dünyanın önde gelen finans kurumlarından World Finance tarafından bu yıl da ‘Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi’ seçildi. Art arda beş yıldır “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını elinde tutan Ak Portföy, bu başarılarıyla uluslararası arenada da dikkat çekiyor.

 

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, dünyanın önde gelen finans kurumlarından World Finance tarafından, “Investment Management Awards 2023 -Yatırım Yönetimi Ödülleri” kategorisinde art arda beşinci kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını aldı. Kurulduğu günden bu yana ana misyonunu, tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katmak olarakbelirleyen ve sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini destekleyen Ak Portföy, World Finance’denbeş yıldır art arda bu ödülü olan tek kurum oldu.

Ürün tasarımlarını geleceğe odaklanarak ve dünyadaki değişimi takip ederek oluşturduklarını ifade eden Ak PortföyGenel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, World Finance tarafındanlayık görülen “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” ödülünü bu yıl da aldıkları için büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi oldukları hatırlatan Ersarı, “Odağımıza tasarruf sahiplerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alıyoruz. Yatırımcılarımızı anlayarak onlara sunduğumuz yenilikçi ürünlerimizle dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Üst üste gelen bu başarı, kurum olarak doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. Bu anlayışımız ve başarılı fon yönetimimiz uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından izleniyor ve takdirle karşılanıyor.”

Ak Portföy’ün yönettiği varlık büyüklüğüyle dünyada ilk 500portföy yönetimi şirketi arasında bu yıl da yerini aldığını belirten Ersarı, “World Finance tarafından verilen Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını beş yıldır aralıksız biz alıyoruz ve bu başarının haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, en yenilikçi çalışmaları ödüllendiren The Hammers Awards’ta; “İmkansızı Başaranlar” kategorisinde “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen En Yenilikçi Fonu “BUY” projesiyle GÜMÜŞ, “Yılın Dijital Dönüşüm Ekibi” kategorisinde “Yeni Akportfoy.com.tr” projesi ile BRONZ ödüllerini kazandı.

Hammers Ödülleri; tüm şirketlerin pazarlama ekiplerini, en seçkin CMO’ların jüri değerlendirmesiyle ödüllendirerek, kurumların en yenilikçi projeleri ve üstün pazarlama başarılarını taçlandırmak üzere düzenleniyor.

Birbirinden güçlü pazarlama ekiplerinin yarıştığı Hammers Ödüllerinde; kurumlar, en iyi veri ve iç görüden en iyi müşteri deneyimine, en iyi dijital pazarlamadan yılın dijital dönüşümüne uzanan geniş bir yelpazede değerlendiriliyor. 

2 önemli kategoride ödüllerin sahibi olan Ak Portföy, aynı zamanda geçtiğimiz günlerde, finans alanında hizmet veren kuruluşların en yenilikçi çalışmalarını ödüllendiren Sardis Ödülleri’nde, “En İyi Performans Pazarlaması Uygulamaları”, “En İyi Web sitesi” ve “Ürün Hizmet İnovasyonu” “da dahil olmak üzere 4 farklı ödüle layık görüldü. 

Ak Portföy, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketleri arasında!

“Türkiye’nin En Büyük Özel Portföy Yönetimi Şirketi” unvanını elinde tutan Ak Portföy,2020 yılından bu yana IPE Top 500 listesinde açıklanan dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alıyor. 

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, yönettiği 350 milyar TL üzerinde varlık büyüklüğüyle, dünyada ilk 500 portföy yönetimi şirketi arasında bir kez daha yerini aldı.

IPE Top 500 listesindeki bu başarıdan duydukları memnuniyeti ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi olarak, odağımıza her zaman tasarruf sahiplerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alıyoruz. Sektörün en geniş yatırım evreni ile yatırımcılarımıza dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler sunuyor, ürünlerimizi geleceğe odaklanarak tasarlıyoruz. Art arda gelen başarılarımız, kurum olarak doğru yolda olduğumuzun en net göstergesidir. Bu anlayışımızın uluslararası arenada da karşılık buluyor olmasından gurur duyuyoruz” dedi.

Kurulduğu günden bu yana ana misyonunu ‘tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katmak’ olarak belirleyen ve sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini odağına alan Ak Portföy, IPE Top 500 listesinde bu yıl da yerini alarak başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. 

Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye’nin güçlü büyüme performansı sergileyen, seçilmiş 30 şirketine tek işlemle yatırım imkanı veriyor.

300 milyar TL’ye varan varlık büyüklüğü ile Türkiye’nin Özel Sektör’deki en büyük Portföy Yönetim Şirketi olan Ak Portföy, tasarruf sahiplerinin yurtiçi hisse senetlerindeki farklı temalara kolayca yatırım yapabilmesini sağlayacak yeni fonlar sunmaya devam ediyor. Ak Portföy, son olarak Türkiye’de yüksek büyüme hızına sahip 30 reel sektör şirketine yatırım fırsatı sunan Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu’nu tasarruf sahiplerine sundu. Fon, Borsa İstanbul’da işlem gören ve yüksek büyüme göstergelerine sahip şirketlere tek işlemle yatırım yapma fırsatı sunuyor.

Temel stratejisi; enerjiden teknolojiye, tarımdan otomotive kadar Türkiye’nin başlıca sektörlerinde faaliyet gösteren, Borsa İstanbul’da işlem gören ve son 3 yıl içinde belirlenen büyüme kriterlerinde yüksek faaliyet performansı kaydeden şirketlere yatırım yapmak olan fon, büyüme temasına detaylı yatırım süreçlerinin desteği ve profesyonel portföy yöneticilerinin uzmanlığıyla yatırım imkanı veriyor. Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerine yatırım yapan Ak Portföy Büyüyen Şirketler Fonu, bu özelliğiyle, gerek bireysel, gerekse kurumsal ve profesyonel yatırımcılara, ülkemizin geleceğine eşsiz bir yatırım seçeneği sunuyor.
Ak Portföy’ün uzman fon yöneticileri, Borsa İstanbul’da işlem gören farklı ölçek ve sektörlerde yüksek büyüme sergileyen şirketleri fona dahil ederken, yatırımcılar, fona yatırım yaptıklarında, alanında öncü ve hızlı büyüyen 30 seçilmiş şirketin hisse senedine ortak oluyor.

Hızlı Büyüyen Şirketlere Yatırım Fırsatı

Borsa İstanbul’da gerçekleşen gong töreninde konuşma yapan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “‘Büyüyen Şirketlere Yatırım’, hisse senetleri varlık sınıfına yatırım yapma konusunda dünyada en yaygın yatırım stratejilerinin başında geliyor. Bugüne değin Türkiye’de doğrudan büyüyen şirketlere yatırım yapma odaklı bir fon bulunmuyordu. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye’nin geleceğine yön veren, birçok farklı sektörde faaliyet gösteren ve hızlı büyüme performansı sergileyen Türk şirketlerine yatırım yapıyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul ile birlikte Türkiye’nin ilk büyüme odaklı hisse senedi endeksini de ‘Borsa İstanbul Ak Portföy Büyüyen Şirketler Endeksi’ adıyla ülkemize kazandırmaktan gurur duyuyoruz. 

Küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de tematik fonlara olan ilgi, tasarruf sahiplerinin yatırım tercihlerinin çeşitlendiğini ve farklılaştığını gösteriyor. Ak Portföy’ün hisse senedi fonlarıyla ülkemizin ihracatçı şirketlerinden yerli teknolojilerine, yüksek kâr payı ödeyen şirketlerinden bankacılık sektörüne kadar Türkiye’nin en geniş yatırım evreninde geleceği şekillendiren çok sayıda temaya kolayca yatırım yapma imkânı sunuyoruz. Bu kapsamda sunduğumuz en yeni yurtiçi hisse senedi fonumuz ‘Büyüyen Şirketler’ tasarruf sahiplerine benzersiz bir yatırım teması sunarken aynı zamanda portföyleri de çeşitlendirme imkanı sağlıyor. 

Bu alanda uzun vadede ciddi bir değer görüyoruz ve yatırımcıların büyüyen şirketlerin üreteceği bu değere ortak olmasını istiyoruz. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Yatırım Fonumuzun tasarruf sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını düşünüyorum.” dedi. 
Ak Portföy, Türkiye’nin en büyük özel sektör portföy yönetim şirketi
Ak Portföy, bugün itibarıyla yönettiği 300 milyar TL’ye varan varlık büyüklüğü ve yüzde 14 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi.

Ak Portföy’ün lider konumunu yenilikçi bakış açısıyla, farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünler geliştirerek güçlendireceklerini ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Yurt içi ve yurt dışında yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeleri ve gelişen yatırım temalarını çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizde tasarruf sahiplerinin yeni birçok varlık sınıfına yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir yatırım fonu çeşitliliğimiz var. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Bunun bir yansıması olarak, Türkiye’nin büyüme odaklı şirketlerine yatırım yapan ilk ve tek yatırım fonu olma özelliği taşıyan Büyüyen Şirketler Yatırım Fonu’nu yatırımcılarımızla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ak Portföy yatırımcıyı odağına alan yaklaşımıyla portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşımaya ve yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratmayı hedefleyen yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam edecek” şeklinde sözlerini tamamladı.
 

Güncelleme Tarihi : 15 Şub 2022

Ak Portföy, mevcut ekonomik konjonktürde, Türkiye'de giderek daha fazla ön plana çıkan ihracatçı şirketlere yatırım imkanı tanıyan İhracatçı Şirketler Hisse Senedi Fonu'nu tasarruf sahiplerine sundu. Fon, Borsa İstanbul'da işlem gören, Türkiye'nin lider ihracatçıları arasından seçilmiş 20 şirkete, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapılmasını sağlıyor. 

100 milyar TL'nin üzerinde varlık büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi olan Ak Portföy, tasarruf sahiplerinin yeni varlık sınıflarına ve yeni temalara kolayca yatırım yapabilmesi için yatırım fonu çeşitliliğini artırıyor. Son olarak Türkiye'de giderek ön plana çıkan ihracatçı şirketlere yatırım imkanı tanıyan İhracatçı Şirketler Fonu'nu tasarruf sahiplerine sunan şirket, Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin lider ihracatçıları arasında seçilmiş 20 kuruma, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapma fırsatı sunuyor. Ak Portföy İhracatçı Şirketler Fonu, bu özelliğiyle, gerek bireysel, gerekse kurumsal ve profesyonel yatırımcılara, yabancı para cinsi gelir üreten "ihracatçı şirketler" temasını, kolayca portföylerine dahil etme imkanı sağlıyor.

İhracat şampiyonlarına tek fonla yatırım imkanı 

Yeni fonun, Borsa İstanbul'da gerçekleşen gong töreninde konuşan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, "Türkiye, son dönemde dünyada ihracatını en çok artıran ülkeler içinde yer alıyor. 2021 yılında ihracatımız bir önceki yıla kıyasla yüzde 32.8 artışla 225.4 milyar dolara yükseldi.  İhracat rakamları son 10 aydır her ay üst üste yeni bir rekora imza atıyor. Burada uzun vadede ciddi bir değer potansiyeli görüyoruz ve bu değeri yatırımcılarla paylaşmak istiyoruz. Ak Portföy İhracatçı Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye'nin ihracatına yön veren, farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve ekonominin dinamosu olan Türk şirketlerine yatırım yapıyor. Fonumuz, 2022 için belirlenen 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı sağlayacak Türkiye'nin lider ihracatçıları arasından seçilmiş 20 şirkete, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapma imkanı sunuyor.  Ak Portföy İhracatçı Şirketler Yatırım Fonu'nun tasarruf sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını düşünüyorum" dedi. 

Ak Portföy'ün son yıllarda pazarı şekillendiren alanlarda lider kurum olarak öne çıktığının altını çizen Ersarı konuşmasını şöyle sürdürdü:  

"Yurt içi ve yurt dışında yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeleri ve gelişen yatırım temalarını çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizde tasarruf sahiplerinin birçok yeni varlık sınıfına yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir yatırım fonu çeşitliliğimiz var. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Bugün Türkiye'nin ihracat gücüne yatırım yapan ilk ve tek yatırım fonu olma özelliği taşıyan bu yeni ürünümüzü yatırımcılarımızla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz."

2021'in varlık büyüklüğü ve getiri lideri Ak Portföy

Ak Portföy, 2021 yılı sonu itibarıyla SPK verilerine göre yönettiği 100 milyar TL'nin üzerinde varlık büyüklüğü ve yüzde 15,4'lük pazar payı ile ile Türkiye'nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi oldu. 

Törende yaptığı konuşmada Ak Portföy'ün 2021 yılında sağladığı başarıları ve büyümeyi de değerlendiren Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, yenilikçilik misyonunu önümüzdeki dönemde özellikle farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünler geliştirerek sürdüreceklerini ifade etti. Bu anlayışla geliştirdikleri fonların yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Ersarı, "2021 yılında, teknolojiden, yenilenebilir enerjiye, sağlıktan turizme kadar çok çeşitli temalarda ürünler geliştirerek yatırımcılarımıza sunduk. SPK ve TEFAS verilerine göre 2021'de TEFAS'taki tüm fonlar arasında en yüksek getiriyi sağlayan 4 fonun 3'ü de Ak Portföy fonları oldu. Ak Portföy yatırımcıyı odağına alan yaklaşımıyla portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşıyor. Gelecek yıllarda da yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratmayı hedefleyen yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Portföy’den “Yatırımın Geleceği” Fonları

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunun (GSYF) kurucusu olan Ak Portföy’ün kurduğu GSYF’ler üzerinden, ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımların bu yıl içerisinde 1 milyar TL’ye ulaşması hedefleniyor.  Ak Portföy,  girişim sermayesi yatırım fonları son dönemde bulut teknolojileri şirketi Bulutistan'a, esnek ambalaj çözümleri üreticisi Üçsa Ambalaj’a ve propolis, arı sütü ve ham bal gibi doğal ve inovatif arı ürünleri üreten gıda teknoloji şirketi BEE’O’ya yatırım yaparak portföyünü genişletti. 

Yeni nesil ürün ve hizmetlerle yatırımcıların ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştiren, sürdürülebilir değer yaratma odaklı bir kurum olarak bu alanda liderliklerini sürdürdüklerini belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarışunları söyledi:

“Ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

“Ak Portföy olarak 63 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ile sektörde liderliğimizi pek çok alanda sürdürüyor, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geleceğin odağında teknolojinin ve dijital dönüşümün tartışmasız var olduğunun bilincinde ve sektörün en geniş yatırım evrenine sahip bir Portföy Yönetim Şirketi olarak yatırımcılarımızın beklentilerine cevap verebilen ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirmeye devam ediyoruz. Bu alanda hızlı, esnek ve yenilikçi bir kurum olmakla gurur duyuyoruz.

“Yaptığımız yeni yatırımlar ile güçlendirdiğimiz portföyümüz, ihracata dönük, ileri teknoloji kullanan inovatif şirketlere odaklanan yapısıyla genişlemeye devam ediyor.”

Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonları, yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, sağlık ve yeni teknolojiler alanlarında ihracat odaklı ve yenilikçi şirketlere yatırımlarını sürdürerek, tasarruf sahiplerine büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapma imkanı sağlıyor.”

En yeni yatırımlarını Türkiye’nin ilk ve en büyük yerli propolis üreticisi ve İTÜ Teknopark çıkışlı bir gıda teknolojileri firması olan BEE’O Propolis’e yaptıklarını aktaran Ersarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin dünyada en büyük ikinci arı ürünleri üreticisi olması, bu sektörde katma değerli üretimi yakalayabilmemiz için bize büyük bir fırsatı işaret ediyordu. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri içinde yer alan BEE’O, %100 yerli üretimle ürettiği katma değerli ürünleri 15 ülkeye ihraç ederek büyük bir başarı hikayesine imza attı. Fonumuzun yatırımı ile bu başarı hikayesini daha da ileri taşıyacağımıza inanıyoruz. BEE’O Propolis’in Türkiye’de olduğu gibi global pazarda da liderlik pozisyonuna yükselmesini hedefliyoruz.

Bir diğer GSYF yatırımımızdan bahsetmek gerekirse; birçok farklı sektör için esnek ambalaj üreten Üçsa Ambalaj da yakın bir zaman önce Ak Portföy GSYF portföyüne katıldı. Yıllık 10 bin tona yaklaşan üretim kapasitesine sahip Üçsa; Kuzey Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Amerika ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Hologramlı ambalaj ürünleri ile de taklit edilemez ambalajlar üretmeyi planlıyor.”

Bulutistan yatırımına da dikkat çeken Ersarı, “Bugün Türkiye’nin ilk 500’ündeki her iki şirketten biri fonumuzun yatırım yaptığı lider bulut teknolojileri platform hizmeti olan Bulutistan ile çalışıyor. Bulutistan'ın bu büyüyen pazarda en önemli oyunculardan biri olarak varlığını büyüterek sürdürmesini hedefliyoruz. Yapılacak yeni yatırımlarla beraber, servis teknolojileri, dinamik ölçeklendirme ve çoklu bulut yönetimi gibi yeni hizmetleri de devreye alacak olan şirketin mevcuttaki hızlı büyüme ivmesini daha da artıracağına inanıyoruz. Bulutistan’ın sektördeki birincilik yolculuğuna katılmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bundan sonraki adımda hedefimiz bu Türk teknoloji firmasını uluslararası arenada liderler içinde görmek” dedi.

“Ak Portföy GSYF geleceğe yatırım yapma fırsatı sunan benzersiz bir portföy çeşitlendirme aracı.”

Yeni teknolojiler ve dijitalleşmenin portföy yönetim sektörüne de damgasını vurduğunu belirten Ersarı,

Ak Portföy GSYF’lerinin geleceğe yatırım yapma fırsatı sunan benzersiz bir portföy çeşitlendirme aracı olduğunun altını çizdi; “Ak Portföy olarak amacımız, yeni teknolojilerle portföy yönetimi hizmetini daha ulaşılabilir kılmak ve tasarruf sahiplerinin yatırımlarına her zaman değer katmaktır. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda, çevresel ve toplumsal duyarlılığın getirdiği sorumluluğun da bilinciyle yatırımcılara değer katacak ve ülkemizi daha ileri taşıyacak girişimlere yatırım yapmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Pandemi sonrasında, ertelenen turizm ve seyahat harcamalarının dünya çapında hızla yükselmesi bekleniyor. Ak Portföy Turizm ve Seyahat Fonu, pandemi sonrası dünyada öne çıkması beklenen, online rezervasyon, otelcilik, turizm, seyahat ve havayolu şirketlerine yatırım için benzersiz bir fırsat sunuyor!

Ak Portföy’ün sektörde birçok ilki gerçekleştirdiğine dikkat çeken Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Sektörün en yenilikçi kurumu olarak, dünyada pandeminin bitişi sonrası oluşabilecek trendlere karşılık veren Turizm ve Seyahat fonumuzu tasarruf sahipleriyle buluşturduk. Ertelenen ihtiyaçlardan yola çıkarak, seyahat motivasyonunun arttığını gözlemliyoruz. Bu doğrultuda seyahat sektörünün pandemi dönemi sonrasında hiç olmadığı kadar önem kazanacağı görüşündeyiz” dedi ve ekledi:

“Turizm sektörü farklı hizmet bileşenlerinden oluşuyor ve beraberinde birçok alanı da içine alıyor. Ak Portföy Turizm ve Seyahat Fonu, bahsettiğim sebeplerle, covid sonrası dünyada öne çıkması beklenen, online rezervasyon, otelcilik, turizm, seyahat ve havayolu şirketlerine yatırım için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Ak Portföy Turizm ve Seyahat fonumuz,  Airbnb, Uber, booking.com, TripAdvisor gibi yeni nesil seyahat kültürünü yaratan şirketlere, Hilton, Marriot, Wyndham gibi uluslararası otel zincirlerine, Lufthansa, Air France, THY, Pegasus gibi büyük havayolu şirketlerine, TAV Havalimanları, DO & CO gibi havacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlara yatırım yapıyor. Kısıtlayıcı tedbirlerin uygulandığı dönemler kademeli olarak son bulduğunda bu alandaki şirketlerin giderek daha fazla ön plana çıkacağına inanıyoruz.”

Ersarı sözlerini şöyle tamamladı: “Portföy yönetiminin merkezinde her zaman yatırımcı var. Yatırımcıların, bu dönemde pandemi sonrası gelecek planlarına odaklandığını görüyoruz. Değişen yatırımcı ihtiyaçlarını çok yakından izliyoruz. Bu da, sürekli yaşayan, gelişen bir ürün ve hizmet evrenine sahip olmamızı sağlıyor. Özellikle temalı fonlarımız yatırımcılarımızdan yoğun ilgi görüyor. Ak Portföy olarak biz de yatırım fonlarımızın tasarruf sahiplerine güçlü değer önermeleri sunmasını çok önemsiyoruz. Türkiye’de yepyeni bir alana yatırım fırsatı sunan bu değerli temanın da tasarruf sahiplerinin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.”

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanlığı’na Mehmet Ali Ersarı seçildi. Ersarı, TKYD Başkanlığı kapsamında EFAMA (Avrupa Yatırım Fonları ve Portföy Yönetimi Birliği) Yönetim Kurulu üyesi olarak da ülkemizi temsil edecek.

TKYD XXI. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan seçimlerde iki yıllık süre ile Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri yeniden belirlendi. 

TKYD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Başkan Yardımcılığı görevine Gedik Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Hasan Halim Çun ve Genel Sekreterlik görevine HSBC Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Nilgün Şimşek Ata seçildiler.

“Sermaye Piyasası araçlarına ilgi her geçen gün artıyor.”

Yeni dönem TKYD başkanlığını yürütecek olan Ersarı yaptığı değerlendirmede, özellikle son yıllarda yatırım fonlarında kazanılan ivme ile 380 milyar TL’lik varlık büyüklüğüne ulaşan Portföy Yönetimi Sektörü’nün ülkemizdeki toplam finansal varlıkların önemli bir kısmını oluşturduğunu belirterek, sektörün, sermaye piyasası araçları başta olmak üzere yaptıkları yatırımlar yoluyla, reel ekonomiye de önemli kaynak sağladığını iletti.

Sermaye piyasası araçlarına ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Ersarı, tasarruf eğiliminin yaygınlaşabilmesi için yatırımcılara kolay anlaşılır ve ulaşılabilir ürünler sunmanın da önemini vurguladı. Ersarı, ulaşılan bu önemli büyüklüğe rağmen, diğer gelişmiş ülkeler ile kıyaslama yapıldığında kat edilecek önemli bir mesafenin olduğunu ve sektörün ülkemizin Finansal Sistemindeki ağırlığının artmaya devam edeceğini ifade etti.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) yeni başkanı seçilen Mehmet Ali Ersarı,  önceki başkan Mustafa Selim Yazıcı’ya ve geçmiş dönemlerde görev alarak Portföy Yönetimi Sektörü’nün bugünlere ulaşmasında emeği geçen tüm başkan, yönetim kurulu üyeleri ve diğer üyelerine de teşekkürlerini iletti.  

Genel Kurul’da seçilen yeni dönem Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri:

TKYD YÖNETİM KURULU

Mehmet Ali Ersarı (Ak Portföy Yönetimi A.Ş.)
Hasan Halim Çun (Gedik Portföy Yönetimi A.Ş.)
Nilgün Şimşek Ata (HSBC Portföy Yönetimi A.Ş.)
Alim Telci (Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş.)
Ceyhun Egemen Erden (Finans Portföy Yönetimi A.Ş.)
Emral Yücel (İş Portföy Yönetimi A.Ş.)
Fatih Arabacıoğlu (Deniz Portföy Yönetimi A.Ş.)
Mahmut Kaya (Garanti Portföy Yönetimi A.Ş.)
Müge Peker (Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş.)
Okan Alpay (Tacirler Portföy Yönetimi A.Ş.)
Yağız Oral (Teb Portföy Yönetimi AŞ.)     
 
       
TKYD DENETİM KURULU
 
Avşar Radi Sungurlu (Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.)
Bengi Subaşı Gerçek (Yapı Kredi Bankası A.Ş.)
Oğuz Kösebay (Omurga Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.)
 
 
TKYD hakkında: 
1999 yılında kurulan ve üyeleri ağırlıklı olarak portföy yönetim şirketlerinden oluşan TKYD, Kamu otoritesi ile finansal sektörün arasında köprü olma işlevinin yanı sıra, sektörde temel standartların geliştirilmesi ve kurumsallaşmaya katkı alanında çalışmalar yürütüyor.
 

Ak Portföy, Alternatif Enerji, Sağlık Sektöründeki Yenilikçi Şirketler ve Yerli Yüksek Teknoloji temalarından oluşan yatırım fonlarını “Yatırımın Geleceği” çatısı altında tasarruf sahiplerine sundu.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “2020 yılı yüksek teknoloji ve sürdürülebilirlik temalarının insanlığın geleceği açısından ne kadar hayati önemde olduğunu gözler önüne serdi. Geleceği şekillendiren bu hızlı dönüşümün odağında, günümüzün ihtiyaçlarına ve yatırımcıların beklentilerine cevap verebilen ürün, hizmet ve iş modelleri yer alıyor. Sektörün en geniş yatırım evrenine sahip ve yenilikçi kurumu olarak yatırımcılarımızın; dünyamızın, ülkemizin ve ekonomimizin geleceğine yatırım yapmasına imkan verecek yeni nesil ürün seçenekleri kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu bakış açısıyla, Alternatif Enerji, Sağlık ve Yerli Yüksek Teknoloji temalarından oluşan yatırım fonlarımızı “Yatırımın Geleceği” teması altında tasarruf sahipleriyle buluşturduk” dedi ve sözlerine devam etti:

“Dünya yenilenebilir enerji devriminin eşiğinde…”

“Alternatif enerji temasının uzun yıllar boyunca yatırım portföylerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini bekliyoruz. İngiltere birkaç yıl sonra dizel ve benzinli araçların satışını tamamen yasaklayacağını açıkladı. Dünya yenilenebilir enerji devriminin eşiğinde. Dünyanın karbon yakıtlarına dayalı bir ulaşım altyapısından elektriğe dayalı bir altyapıya dönüşümü, yenilenebilir enerji şirketlerine yatırım alanında da büyük fırsatlar yaratıyor. Türkiye’nin alternatif enerji dönüşümüne yatırım yapan ilk fonu olan Ak Portföy Alternatif Enerji Fonu, güneş, rüzgar, pil ve enerji depolama teknolojileri alanında, Samsung Battery, Solar Edge, Siemens, Vestas gibi dünyanın önde gelen, seçilmiş 20 şirketine, eşit ağırlıklı yatırım yapma imkanı sunuyor. Bu alandaki şirketlerin önümüzdeki dönemde giderek daha da fazla ön plana çıkacağına inanıyoruz.”

“Ak Portföy Sağlık Sektörü fonumuz seçilmiş 20 global sağlık sektörü şirketine yatırım yapıyor…”

“Sağlık temasına yatırım yapan ilk fon olma özelliği taşıyan Ak Portföy Sağlık Sektörü fonumuz ise, ilaç, aşı, bioteknoloji, genetik, ileri sağlık teknolojisi alanlarında Pfizer, Astrazeneca, Moderna, Novartis gibi insanlığın gelecekte karşılaşacağı sağlık sorunlarının çözümünde önemli rolü oynaması beklenen, seçilmiş 20 global sağlık sektörü şirketine yatırım yapıyor. Böylece, tasarruf sahiplerimiz özellikle içinden geçtiğimiz bu dönemde bu güçlü temayı da yatırım portföylerine ekleme şansına sahip olabilecekler.”

“Tıpkı dünyanın geleceğinin teknolojide olması gibi, yatırımın geleceği de teknolojide.””

Yatırımın geleceğinin, teknolojik dönüşümde olduğunun altını çizen Ersarı; “Yatırımcılar içinde bulunduğumuz pandemi döneminde geleceğe yatırım konusuna odaklanmış görünüyorlar. Geçtiğimiz dönemde Yeni Teknolojiler Fonu’muza gösterilen ilgi, yaklaşık 30 bin yatırımcısı ile bunu kanıtlıyor.  Tıpkı dünyanın geleceğinin teknolojide olması gibi, yatırımın geleceği de teknolojide. Bu, oldukça dinamik bir tema ve dönüşüm daha yeni başlıyor.  Ülkemizin gelecekte küresel olarak daha yüksek rekabet gücüne sahip bir ülke olabilmesini sağlayacak olan güç teknolojiye yatırım yapan şirketlerimiz olacak. Bu kapsamda kurduğumuz yeni fonumuz Borsa İstanbul’da işlem gören teknoloji şirketleri ile AR-GE’ye ayırdığı kaynak itibarıyla öne çıkan şirketlerimize yatırım yapma imkanı sunuyor. Geleceğin yatırımları ürün ailesinin bir diğer üyesi olan Ak Portföy Teknoloji şirketleri Hisse enedi (Yerli Teknolojiler) Fonumuz Aselsan, Logo, Turkcell, Karel, gibi Türkiye’nin seçilmiş 20 teknoloji şirketine eşit ağırlıkla yatırım fırsatı sunuyor. Ak Portföy, yatırımcılarımızın geleceğe yatırım yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu yeni ürün ve hizmetlerle yatırımcılara farklı yatırım temaları sunabilme konusundaki liderliğini önümüzdeki dönemde de sürdürecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Kurulduğu 2000 yılından itibaren sektöre birçok ilki kazandıran Ak Portföy, yönettiği 60 milyar TL’ye yaklaşan varlık büyüklüğü ile Türkiye’de finans sektörünün en önemli oyuncuları arasında ön sıralarda yer alıyor.

Ak Portföy’ün, son yıllarda pazarı şekillendiren alanlarda lider kurum olarak öne çıktığının altını çizen Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Özellikle nitelikli yatırım fonlarında piyasayı büyüten yüksek potansiyelli enstrümanları Türkiye sermaye piyasasına kazandıran kurum olarak, yenilikçilik vizyonumuzu önümüzdeki dönemde de sürdürmeye devam edeceğiz. Kurumumuzun bu dinamizmi rakamlarımıza da yansıyor. Toplam yönetilen varlık bazında sektörün en büyük şirketleri arasında yer alan Ak Portföy, 60 milyar TL’ye yaklaşan varlık büyüklüğü ile sektörde %16’lık bir pazar payına sahip” dedi ve ekledi: 

“20. yılımızda ‘Yeni Nesil’ ürün, hizmet ve iş modellerini hayata geçirmeye odaklanmış bir Portföy Yönetim Şirketi olarak, ülkemize, içinde yaşadığımız çevreye, topluma ve dünyaya daha fazla değer katacak yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu alanda hedefimiz, yatırımcılarımıza yüksek büyüme potansiyeli bulunan yatırım imkanları sunarken diğer yandan ülkemizin sürdürülebilir büyüme modeline daha hızla geçiş yapmasına katkıda bulunacak yaklaşımları içeren ürünler yaratmak. Bu yıl Sermaye Piyasaları Birliği tarafından ‘En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi’ ödülü kazanan Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuz geleceği şekillendirecek şirketlere yaptığı yatırımlarıyla bu konuda mükemmel bir örnek.” 

Ersarı sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarılarımız ve rakamlarımız dünyanın önde gelen kurumlarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Dünyanın en prestijli yayınlarından World Finance tarafından geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi’ seçildik. Portföy yönetiminin merkezinde her zaman yatırımcı var. Yatırımcıların daha kolay tasarruf etmesini sağlayacak ürün ve hizmetleri geliştirmek ve yatırımcılarımızın mevcut tasarrufları için yatırım profillerine uygun ürün ve hizmetler sunmak birinci görevimiz. Bu ödüle layık görülmemiz işlerimizi bu yüksek standartlarda istikrarlı olarak geliştirme yaklaşımımızın neticesi.”

Portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri varlık büyüklüğü açısından finansal sektörün önemli aktörleri haline geldiğini ve pandemi döneminde tasarruf sahiplerinin gelecekleri ile ilgili yatırım kararlarına daha fazla odaklandığını vurgulayan Mehmet Ali Ersarı,“Yatırımcılar gelecekleri ile ilgili yeni ve yaratıcı kararlar vermeye daha fazla odaklanmış görünüyorlar. Özellikle farklı yatırım temalarına sahip fonlarımız ilgi görüyor. Ak Portföy olarak biz de yatırım fonlarımızın tasarruf sahiplerine güçlü değer önermeleri sunmasını çok önemsiyoruz. Pazarın en geniş dağıtım ağına sahip kurumu olarak, değişen yatırımcı ihtiyaçlarını çok yakından izliyoruz. Bu da, sürekli yaşayan, gelişen bir ürün ve hizmet evrenine sahip olmamızı sağlıyor. Dijital çözümler, portföy yönetim ürünlerimizi ve yatırım danışmanlığı hizmetlerimizi daha geniş kitlelere sunmamızı sağlayan temel araçlar olduğundan bu teknolojilere ve temalara öncelik veriyoruz. 20 yaşında, genç ve dinamik bir şirket olarak önümüzdeki dönemde geleceği şekillendiren alanlara yatırım imkanı verecek sektörün en yenilikçi ürünlerini tanıtacağız. Bu değerli temaların özellikle gençlerin ve geleceğe yatırım yapmak isteyen tasarruf sahiplerinin çok ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Portföy, 5. TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri kapsamında Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Projesi ile özel ödül kategorisinde “En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi 2019” ödülünü aldı. 

Ak Portföy Yönetimi olarak yeni nesil ürün ve hizmetlerle yatırımcıların ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştiren; etik, çevresel, sosyal ve finansal önceliklerin bilincinde ve sürdürülebilir değer yaratma odaklı bir kurum olduklarını ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy Yönetimi’nin kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda yaklaşık 60 milyar TL’lik bir varlık yönetimi büyüklüğüne ulaştıklarının altını çizdi ve ekledi; “Portföy yönetim sektöründe liderliğimizi yatırımcılarımızın beklentilerine göre şekillendirdiğimiz her gün daha da güçlenen ürün gamımızla sürdürüyoruz. Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurumu mevzuatına uygun ilk GSYF olma özelliği taşıyan Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kapsamında yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, teknoloji ve sağlık gibi alanlardaki ihracat odakli ve yenilikçi şirketlere yatırımlarımızı sürdürerek yatırımcılarımızın büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapmalarına imkan sağlıyoruz. Bu yapı içerisinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışmasını sağlayarak kurumsallaşma süreçlerine destek veriyor ve Türkiye sermaye piyasalarının derinleşmesine önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızın çok kıymetli bir yansıması olan bu ödül bizim için gurur verici, emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum.”

Başarılı iki girişimci tarafından 2005 yılında kurulan, Türkiye’de ciddi penetrasyona sahip, finans ve sigortacılık sektörlerinin lider kuruluşları başta olmak üzere 2000’i aşkın kuruma pazarlama teknolojileri alanında hizmet sunan ve hızlı büyüme istikrarı ile başarısını uluslararası platformlara taşıyarak Deloitte Teknoloji Fast 50 gibi listelerde yer alarak tescilleyen, ODC İş Çözümleri’nin %20’sine Ak Portföy GSYF yatırım yaptı. ​

Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu 2016 yılında, Ak Portföy İkinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ise 2018 yılında kuruldu. ODC İş Çözümleri dahil bugüne kadar toplam 5 şirkete yatırım yapan Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının odağında, ileri ve orta aşamalarda, ihracata ve inovasyona dönük, belirli bir olgunluğa erişmiş, büyüme potansiyeli yüksek firmalar yer alıyor.  Fonların diğer yatırımları arasında yenilenebilir enerji alanında Günışığı Temiz Enerji, nesnelerin interneti alanında  Trio Mobil, medikal kimyasallar alanında Turkuaz Sağlık ve kompozit malzemelerde de Spinteks bulunuyor.

Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) 112 ülkeye ihracat gerçekleştiren, Türkiye’nin lider ultrason jeli, medikal ve OTC ürünleri üreticisi Turkuaz Sağlık ile % 20 ortaklık anlaşması imzaladı. Ortaklar, şirketin ulusal ve uluslararası pazarlarda gelişimi için birlikte çalışacak.

Mehmet Kayabaş ve Osman Nurhan Irmak tarafından 2000 yılında kurulan ve bugün 100’den fazla ülkeye başta ultrason jeli olmak üzere hastanelerin kullandığı medikal kimyasallar, reçetesiz ürünler, dermokozmetik ve kişisel bakım alanlarında 170’den fazla ürünü ihraç eden Turkuaz Sağlık, üretiminin %85’ini 112 ülkeye ihraç ediyor. Kurulduğu günden bu yana katma değerli üretim ve Ar-Ge’yi ön planda tutan, aldığı FDA ve EC onaylarıyla müşteri memnuniyetine her zaman öncelik veren Turkuaz Sağlık, kendi ürünlerinin yanı sıra hem yerel hem de uluslararası birçok firmaya da katma değerli üretim yapıyor. Turkuaz Sağlık, yeni dönemde hem bölgesel hem de uluslararası genişlemesini artırmaya odaklanıyor.

Turkuaz Sağlık Kurucu Ortakları Mehmet Kayabaş ve Osman Nurhan Irmak “Bu ortaklık ile şirketin ürün portföyünün ve faaliyet gösterdiği coğrafyaların daha da artacağını ve hem Ar-Ge odaklı üretim anlayışlarının hem de kurumsal kimliklerinin gelişimi konusunda yeni ortaklarıyla birlikte önemli adımlar atacaklarını” paylaştılar. Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk ışıkpınar ise “Çok geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren ve kullanıcılarının hayatına değer katan böyle bir şirkete ortak olmaktan mutluluk duyuyor ve şirketin gelişimi için beraber çalışma konusunda heyecanlanıyoruz. Ar-Ge’ye ve kurumsallaşmaya daha da önem vererek, Turkuaz’ın büyümede ve yeni ürün geliştirmede global rakiplerinin önüne geçmesini hedefliyoruz” dedi.

Ak Portföy, yönettiği 24 milyar TL’lik varlık büyüklüğü ile Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketi. Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Ak Portföy tarafından 2016 yılında kuruldu ve kurulduğu günden bu yana, yenilenebilir enerji platformu şirketi Günışığı Temiz Enerji; ve nesnelerin interneti konusunda faaliyet gösteren ve bir Deloitte Fast50 şirketi olan Trio Mobil’e yatırım yaptı. GSYF, inovatif ve yüksek büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere yatırım yapmaya devam ediyor.

%100 Akbank iştiraki olan Ak Portföy’ü, dünyanın önde gelen finans dergilerinden World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017) ” kapsamında, “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” unvanına layık buldu.

Ortaklık sürecinde Turkuaz Sağlık’ın danışmanlığını Ernst & Young (M&A ve Hukuk); Ak Portföy’ün danışmanlığını ise Çetinkaya Avukatlık Ortaklığı ve Deloitte üstlendi.

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonu olan Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, 20 Aralık 2018 itibarıyla, Denizli’de kurulu Spinteks Tekstil İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %25’ini temsil eden paylara yatırım yapmıştır.

Spinteks, yüksek teknolojili kompozit ürünlerde kullanılan karbon dokuma, bazalt ve hibrit kumaş ürünleri üretmekte ve bu ürünlerle kompozit, havacılık, otomotiv, sağlık ve inşaat alanlarına hizmet vermektedir. Türkiye'nin en büyük yerli dokuma karbon kumaş üretme kapasitesine sahip şirketi olan Spinteks'in gelirlerinin yarısına yaklaşık kısmını ihracat satışlarından sağlamaktadır.

Geleceğin teknolojisi olan karbon kumaşlardan konvansiyel metal kullanımına alternatif daha hafif, dayanıklı, iletken ve korozyon özellikleri daha iyi kompozit parçalar üretilebilmektedir.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, bireysel emeklilik yatırımcılarının kısa vadeye değil, uzun vadeye odaklanmasının emeklilik dönemlerinde bekledikleri birikimlere ulaşmaları açısından gerekli olduğuna dikkat çekiyor.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı’nın Fortune dergisi röportajına ulaşmak için tıklayın. (pdf)

2008 yılından bu yana Ak Portföy’de Genel Müdür Yardımcısı olan Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy Genel Müdürlüğü görevini devraldı. Ak Portföy’de emeklilik ve yatırım fonları yönetimi, portföy yönetimi, strateji ve varlık dağılımı, yapılandırılmış ürünlerden sorumlu olan Ersarı, sermaye piyasalarında 20 yılı aşkın bir tecrübeye sahip. Finans sektörünün önde gelen kuruluşlarında üst düzey kademelerde yöneticilik yapan Ersarı, Ak Portföy’e katılmadan önce Royal Bank of Scotland Hazine Direktörü olarak görev yapmaktaydı.

Lisans eğitimini ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde yapan Ersarı, inşaat mühendisliği yüksek lisansını yine ODTÜ’de, MBA derecesini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı.

Yatırımcılarının tasarruflarını "güven ve yüksek performans" prensibiyle yönetmeyi temel ilke olarak benimseyen Ak Portföy'ün başarıları, uluslararası düzeyde de dikkat çekiyor. Dünyanın önde gelen finans dergilerinden World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017) ” kapsamında, Ak Portföy’ü “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” seçti.

World Finance, prestijli ödüllerin açıklandığı son sayısında, dünyada 60 yaş üstü nüfusun 1950 yılında yüzde 8 düzeyindeyken, 2017'de yüzde 12'ye yükseldiğine dikkat çekti. Kurum, bu oranın 2050 yılında yüzde 22 ile neredeyse iki katına çıkacağını vurgulayan yazısında, yatırımcıların emeklilik dönemlerindeki yaşam standartlarının korunması açısından emeklilik tasarruflarının ve bu tasarrufları yönetmenin gittikçe önem kazandığını belirtti.

Alp Keler: “Başarı çok bileşenli bir denklem”

Ak Portföy olarak, World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017)” kapsamında, “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” seçilmelerini, "... Bu ödülü almak bizim için tesadüf olmadı... Güçlü organizasyon ve takımımız , profesyonel yatırım süreçlerimiz ve entegre risk yönetimi çok önemli kriterler” diye açıklayan Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, CFA,

"Başarı,çok bileşenli bir denklem. İşin birinci kısmında, teknik kabiliyetleriniz ve süreçleriniz var. Diğer tarafta ise müşterinizin gereksinimlerini anlamak ve stratejik bir çözüm ortağı olmak. Pazardaki algınız, konumlanmanız ve temel stratejiniz büyük bir oyuncu olarak önemli.

Birçok varlık sınıfında yatırım hizmeti sunarak her bir varlık sınıfı için alanında uzmanlaşmış, uluslararası yatırım tecrübesine sahip, dünyanın seçkin üniversitelerinde akademik altyapılarını oluşturmuş ve uluslararası sertifikasyonlara sahip insan kaynağımız ile en etkin şekilde portföy yönetimi süreçlerini yürütüyoruz. Yatırım süreçlerimizde güncel makroekonomik ve finansal gelişmeler ışığında niteliksel ve sayısal analizler gerçekleştirilerek oluşturulan farklı vadelerdeki stratejiler ve doğru risk-getiri bakış açısı ile optimal varlık seçiminin gerçekleştirilmesini amaçlıyoruz. Global standartlardaki yatırım süreçleri entegre risk yönetim anlayışı ile desteklenirken, İç Kontrol Sistemleri ile tüm yapı, portföy yöneticilerinden bağımsız olarak denetleniyor. Yaratılan etkin organizasyon yapısı sürdürülebilir yüksek performansa dönüşüyor. Ak Portföy bu yapısıyla portföy yönetim sektörünü global standartlara taşıyor” dedi. 

“Emeklilik fonları finansal sistemin kalbidir.”

Emeklilik fonlarını, “tüm dünyada uzun vadeli kaynak ihtiyacını karşılayan temel yapı taşı“ olarak nitelendiren Alp Keler, "Orta ve uzun vadeli yatırımların yönlendirildiği bu enstrümanlar piyasaların istikrarına önemli katkılarda bulunduğu gibi, kamu ve özel sektöre ciddi kaynak sağlayarak ekonomimizin gelişmesine destek olurken yatırımcılarına da bu gelişmeden pay alabilmelerini sağlıyor" dedi.

“Son iki yıldır ortalama fon getirileri beklentilerin ve enflasyonun oldukça üzerinde”

 Son iki yıldır yüksek reel getiri sağlayan emeklilik sistemi özellikle Türkiye ekonomisinin iyi performans gösterdiği dönemlerde yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Son iki yılda ortalama getiriler %22,5 olarak gerçekleşirken enflasyon %15,1 oldu.*

Türkiye’nin ilk Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları da Ak Portföy’den...

Gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi, emeklilik yatırımlarında alternatif enstrümanlara ihitiyacımız var. Ak Portföy olarak, farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünleri sürekli geliştiriyor ve  sektörün en geniş yatırım evrenini yatırımcılara sunuyoruz. Gayrimenkul ve Girişim sermayesi yatırım fonları da bunlara örnek. Gayrimenkule yatırım yapmak Türk insanının genlerinde var. Bu motivasyonu göz önünde bulundurarak, global emeklilik fonlarında ideal bir portföy çeşitlendirme aracı olan bu önemli varlık sınıflarını Ak Portföy’ün yatı­rım fonu evrenine ekledik”. 

“Girişim sermayesi açısından bakıldığında ise Türk yatırımcısının dinamik, girişimci yapısı göz önüne alındığında, bu girişimlerin sermayelendirilmesine dayalı araçlara odaklanarak sektörde bir ilk olan "Ak Portföy Girişim Sermayesi Fonu"nu kurduklarına işaret eden Keler, "Fon, inovatif, yüksek büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere doğrudan sermaye desteği sağlayarak ortak oluyor. Böylece Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, yaratılan sermaye desteği ve sinerji ile büyüyen bu şirketlerin artan değerini fon sahiplerine yansıtmayı hedefliyor" dedi. 

*31 Temmuz 2017 itibarıyla

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI İLE AK PORTFÖY GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU (GSYF)

Ak Portföy Yönetimi A.Ş., Türkiye’de SPK mevzuatına uygun ilk Girişim Sermayesi Yatırım Fonunu kurmuştur. Bu fonla, yatırımcılar sermaye piyasalarındaki ürünlere alternatif olarak halka açık olmayan şirketlerin sermayelerine yatırım yapma fırsatı yakalarken, şirketlerimiz de halka açılmadan sermaye kaynağına ulaşabilecekleri ek bir finansman alternatifine kavuşmuşlardır. İhracata dönük, inovatif yönü kuvvetli şirketleri odağına koyan bu fon sayesinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışması sağlanacak, kurumsallaşma süreçleri başlatılacaktır.

Türkiye Sermaye Piyasalarında bir ilk:

Güneş Enerjisi Yatırımı ile, bu fonun yatırımcısı olan Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi Kurumsal Yatırımcılar ilk defa devlet alım garantili, öngörülebilir nakit akışı olan ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanılan temiz ve yenilenebilir bir enerji projesine sermaye ortağı olma fırsatını yakalamışlardır.

Toplamda 28 MW büyüklüğünde kurulu güce ulaşması hedeflenen Günışığı A.Ş., ilk fazda Denizli’de 5,6 MW kurulu gücündeki santralleri devreye almış, 2,3 MW büyüklüğündeki santrallerde de inşa aşamasındadır. Denizli Bekilli’de kurulu tesisimiz an itibarıyla elektrik üretmektedir.  

Güneş Enerjisi Yatırımı ile GSYF;
- Ülke ekonomisine,
- Güneş Enerjisi – yenilenebilir enerji olması nedeniyle cari açığımızın finansmanına,
- Sermaye piyasalarımızın derinleşmesine katkı sağlamaktadır.

Beraberinde, Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi Kurumsal Yatırımcılar da bu proje sayesinde ilk kez, ülkemizde uzun vadeli projelere yatırım yapabilme imkanına kavuşmaktadır.

Bu yatırımın ve modelin, yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu için de emsal teşkil edeceği düşünülmektedir.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Yatırım Felsefemiz:
Hedefimiz orta ve ileri aşamadaki, pozitif kâr üreten KOBİ’lere yatırım yapmak.
Ana yatırım stratejimiz : Saygın ortaklar ve iyi yönetim.
Büyüme potansiyeli yüksek, yüksek rekabet gücü olan, öngörülebilir çıkış senaryosu olan ve Ak Portföy sinerjisi yaratabildiğimiz şirketlerle ilgileniyoruz.

Bu kapsamda odağımız;

1. İhracata dönük şirketler. İhracat özelliği olan üretim, oto yan sanayi, gıda, teknik, tekstil gibi sektörlerde, global pazarlarda rekabet edebilecek ve markalaşabilecek şirketler.

2. İnovasyona dönük, Ar-Ge kasları kuvvetli, inovasyon yönleri güçlü teknoloji ve yazılım sektörlerindeki şirketler.

3. Yan hizmetler. Enerji ve sağlık gibi büyük yatırımların yapıldığı sektörlerde, bu ana sektörü besleyecek yan alanlarda faaliyet gösteren şirketler.  

4. Fırsat bazlı yatırımlar. Perakende, yenilenebilir enerji, lojistik gibi Türkiye’de yatırım alan sektörler.

AK PORTFÖY GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU’ndan “NESNELERİN İNTERNETİ”ne  YATIRIM!

Ak Portföy, nesnelerin interneti ve araç takip sistemleri alanında Türkiye'nin önde gelen firmalarından Trio Mobil'e %30 ortak oldu.

2011 yılında Nevzat Ataklı ve Barış Özdemir tarafından kurulan Trio Mobil kendi alanında hem donanım hem de yazılım geliştirme yeteneklerine sahip sayılı firmalar arasında yer alıyor. 5.000 kurumsal müşteri ve 75.000 cihaz referansına sahip Trio Mobil bu yatırımla yurtdışına açılarak başarısını bu pazarlarda devam ettirmeyi hedefliyor.

Trio Mobil, donanım ve yazılım deneyimine sahip nitelikli ortakları ile bu alanda yaratıcı çözümler üreten ve yüksek büyüme potansiyeli taşıyan çok önemli bir oyuncu. Şirket, sektörde kısa sürede ilk üç büyük oyuncu arasına girmeyi başardı. İnovatif yönü kuvvetli şirketleri odağına koyan bu fon sayesinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışmasını sağlayarak kurumsallaşma süreçlerine katkıda bulunuyoruz. Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi kurumsal yatırımcılar da bu projeler sayesinde ilk kez, ülkemizde uzun vadeli projelere yatırım yapabilme imkanına kavuşacaklar.

Dünyanın dört bir yanındaki hisse senetlerindeki kazançlara ortak olmanızı sağlayan Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonları 31 Mart 2016 – 31 Mart 2017 arasında %37 ile %52 arasında getiri sağladı.

Siz de birikimlerinizin bir kısmı ile, herhangi bir alt ya da üst limit olmaksızın, kendi banka hesabınızdan dilediğiniz fona yatırım yapabilirsiniz.

31 Mart 2016 – 31 Mart 2017 arasında

Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonu %47,
Ak Portföy Asya Yabancı Hisse Senedi Fonu %52,
Ak Portföy Amerika Yabancı Hisse Senedi Fonu %41,
Ak Portföy Avrupa Yabancı Hisse Senedi Fonu %37,
Ak Portföy BRIC Ülkeleri Yabancı Hisse Senedi Fonu %50

kazandırdı.

 

 

Tüm dünyada yatırım ve tasarruf güdüsünün arkasında tek bir anlayış vardır; öncelikle varlığı korumak, sonrasında bu varlığı artırarak daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmak ve nihayetinde bunu gelecek nesillere aktarmak...

Bu hedefe ulaşmak için piyasalardaki mevcut ürünler artık tatmin edici sonuçlar doğurmuyor, Girişim Sermayesi (Özel Sermaye) Fonunun başını çektiği alternatif varlık türleri gün geçtikçe portföylerin de vazgeçilmezi haline geliyor.

Paranın kralı, bu motivasyon içinde finans dünyasını şekillendiren Wall Street’e bambaşka bir bakış açısı getiriyor.

David Carey ve John Morris, Blackstone’un Wall Street’te sıradışı yükselişini; Goldman Sachs ve  Morgan Stanley ile aynı kulvarda yer alan güçlü bir kurum haline gelişini daha önce hiç açıklanmamış detaylarıyla aktarıyor.

Efsanevi Blackstone CEO’su S. Schwarzman’ın sektör dinamiklerini yeniden tanımlayarak özel sermaye şirketleri için bir “paradigma değişikliği” yaşattığına şahit oluyoruz. Schwarzman, aldığı cesur kararlarla piyasaların davranışlarını, iş yapış biçimlerini yeniden tanımlıyor. 

Şirketin hikayesinde belli dönüm noktalarına dikkat çekiliyor, alınan stratejik kararlar bir anda benzersiz yatırımlara fırsat sunarken milyonlarca dolar kaybettirme riskleriyle de karşı karşıya getiriyor.

Görkemli bir davetin perde arkasında hazırlanan bir halka arz senaryosunun yer aldığı dönüşüm sürecinde strateji ve zamanlamanın önemine dikkat çekiliyor.

Değişimin gücünü tüm ihtişamıyla gözler önüne seren “ best seller” koleksiyonumuzun bu yeni üyesini sizlerle paylaşmanın heyecanıyla keyifli okumalar dilerim.

Dr. Alp Keler, CFA
Ak Portföy Genel Müdürü

AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 22 ARALIK 2014 SAAT 14:00 OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL GÜNDEMİ

1. Toplantı Başkanlığı’nın oluşturulması,
2. Boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine kalan süre içerisinde görev yapmak üzere seçilen Yönetim Kurulu Üyesinin onaylanması,
3. Gerekli tüm yasal izinlerin alınmış olması kaydıyla Şirket Esas Sözleşmesi’nin değişen maddelerinin Genel Kurul’un onayına sunulması.

AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 2013 yılı, Olağan Genel Kurul Gündemi ( 20 Mart 2014, Saat 14:30)

1. Toplantı Başkanlığı’nın oluşturulması,
2. Yönetim Kurulu faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi,
3. Denetçi raporlarının okunması ve müzakeresi,
4. 2013 yılı finansal tablolarının okunması, müzakere edilip tasdiki
5. Yönetim Kurulu Üyelerinin ibrası,
6. 2013 yılı kârının dağıtımı hakkında karar alınması,
7. Boşalan Yönetim Kurulu Üyeliklerine kalan süre içerisinde görev yapmak üzere seçilen Yönetim Kurulu Üyelerinin onaylanması,
8. Denetçinin seçilmesi
9. İç kaynaklardan gerçekleştirilecek sermaye arttırımı hakkında karar alınması,
10. Gerekli tüm yasal izinlerin alınmış olması kaydıyla Şirket Ana Sözleşmesi’nin değişen maddelerinin Genel Kurul’un onayına sunulması,
11. Yönetim Kurulu Üyelerinin Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 395 ve 396ncı maddeleri kapsamına giren hususlarda mezun kılınmaları hakkında Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi.

Ak Portföy, Yatırım Fonlarında Türkiye’nin En Büyüğü! 

700 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ve yenilikçi hizmetleriyle dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım yönetimi alanındaki liderliğini güçlendirerek sürdürüyor. Ak Portföy, Yatırım fonlarında 460 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ile de Türkiye’de sektörün açık ara lideri konumunda. 

Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketi olan ve aynı zamanda dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alan Ak Portföy, yatırım sektöründeki dönüşümün öncülüğünü üstlenmeye devam ediyor.

Sektörün istikrarlı büyümesine paralel olarak Türkiye tasarruf ve yatırım ekosisteminin gelişimi için sürekli çalıştıklarını belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Küresel ölçekte portföy yönetimi pazarı toplam büyüklüğü, 120 trilyon dolara ulaşmış durumda. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de tasarruf sahipleri artık yatırımlarını ağırlıklı olarak yatırım fonlarıyla yapıyor. Yatırımcıların değişen beklentilerini karşılamaya yönelik sunulan yepyeni ürünlerle, portföy yönetim sektörü köklü bir değişim geçiriyor. 

2024, tasarruf sahiplerinin başta yatırım fonları olmak üzere sermaye piyasalarına artan ilgisiyle, büyüme ve değişimin yaşandığı önemli bir yıl oldu. Küresel ekonomik dönüşüm trendleri, özellikle teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik uygulamaları, yatırım yönetiminde yepyeni alanlar açtı. 

Yatırım Yönetimi Sektörü’nün müşteri sayısı 5 milyonu aştı!

Bu önemli dönemeçte, Türkiye’de portföy yönetimi sektörü büyüklüğü 5 trilyon TL’yi aşarken, bu büyümenin lokomotifi olan yatırım fonları da 1 yılda %150 büyüyerek 3,6 trilyon TL’ye ulaştı. Ak Portföy olarak biz de son bir yılda, sektörün de üzerinde bir ivmeyle yatırım fonlarında 460 milyar TL’ye ve böylece toplamda da 700 milyar TL’nin üzerinde büyüklüğe ulaştık.

Aynı zamanda yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısının son 5 yılda 2 katına çıkarak 8 milyon gibi rekor bir seviyeye geldiğini ve tekil yatırımcı sayısının ise 5 milyona ulaştığını görüyoruz. Ak Portföy olarak aynı dönemde yatırımcı sayımızı sektörün oldukça üzerinde bir artışla, 7 katına çıkararak 1,2 milyona ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda, yatırım fonlarının kitlesel bir yatırım ürünü haline gelmesi konusunda da liderlik rolünü üstlenmiş durumdayız. Aileleriyle birlikte düşündüğümüz zaman, portföy yönetimi sektörü olarak yatırım fonları üzerinden belki de 20 milyona yakın insanımızın yaşamına dokunuyor, birikimlerine değer katıyoruz.

Ak Portföy olarak, özellikle yurtiçi hisse senedinde sunduğumuz çok sayıda farklı stratejilere yatırım imkanı sunan fonlarımıza ek olarak, teknoloji, sağlık, alternatif enerji gibi temalarla ve yönettiğimiz 200’e yakın fon ile Türkiye'nin en geniş yatırım evrenine sahip portföy yönetim şirketi olmaktan gurur duyuyoruz. Bir yandan da bu geniş evrene yeni ürünler eklemek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Böylece yatırımcılarımızın, çok sayıda varlık sınıfı ve temaya kolayca yatırım yapabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Açtığımız bu yolda, sektörde yönetilen toplam fon sayısındaki büyümenin de dikkat çekici bir düzeye ulaştığını görüyoruz. Fon sayısı 2022 yılı başında 800’lerde iken bugün bu sayı 2000’li rakamlara ulaşmış durumda. Bu durum sektördeki ürün çeşitliliğinin ve yatırım fırsatlarının hızla büyüdüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor. 

Ayrıca bu rakamlar, toplamda 1600 kişinin çalışmakta olduğu portföy yönetimi sektöründeki profesyoneller tarafından sunulan nitelikli ürünlerin ülkemizde geniş kitlelerin yatırım ihtiyaçlarını karşılama konusunda ne kadar etkili olabildiğini ispatlıyor” dedi.

Portföy yönetimini dijitalleştiren ilk şirket 

Hedeflerinin yatırım çözümlerini erişilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir kılmak olduğunu belirten Ersarı sözlerine şöyle devam etti; “Ak Portföy olarak, Türkiye’de ilk kez Portföy Yönetimi Hizmeti’ni dijitalleştirerek Akbank Mobil’e taşımanın heyecanını yaşıyoruz. Süreçlerimizi bir finansal teknoloji şirketinin anlayışı ile yöneterek Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti’ni modelledik ve geliştirdik. Böylece çevik bir çalışma yaklaşımıyla iş ortaklarımızla birlikte uluslararası çapta en iyi uygulamalardan birini ülkemize kazandırdık. Yatırım hizmetlerinin yaygınlaştırılması adına büyük ve önemli bir adım olan Dijital Portföy Yönetimi Hizmeti kapsamında, tasarruf sahipleri artık uçtan uca dijital bir deneyimle Akbank Mobil üzerinden 200 bin TL ve üzeri birikimleri için Ak Portföy uzmanlarından portföy yönetim hizmeti alabiliyor. Bu yenilikle birlikte tasarruf sahipleri, yatırımlarını Ak Portföy’ün uzmanlığında, profesyonel, yenilikçi ve stratejik bir yaklaşımla yönetebiliyor.

Yeni kuşağın da artan ilgisiyle bu teknolojiler, portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetlerimizi tasarruf sahiplerimize sunduğumuz temel araçlar olacak. Hedefimiz, yenilikçi ve sürdürülebilir yatırım çözümleriyle, portföy yönetimi hizmetini geniş kitlelere ulaştırmak ve çıtayı en yukarıya taşımak. Bu doğrultuda dünyadaki en ileri yatırım ve teknoloji çözümlerini birleştiriyor, sürekli tasarruf sahiplerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yanıt veren yepyeni ürün ve hizmetler sunarak bu alanı dönüştürmeye devam ediyoruz. Bugün 700 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğümüz ve koruduğumuz güçlü liderlik, yatırımcılarımızın Ak Portföy’e olan güveninin en önemli göstergesi.” 

Sürdürülebilirlik temalı yatırım fonları

Ak Portföy, bir yandan yatırımcılarının tasarruflarını etkin bir şekilde değerlendirmesine yönelik seçenekler sunarken, bir yandan da sürdürülebilir bir geleceğin yaratılmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda görüşlerini paylaşan Ersarı; “Ak Portföy Geleceğin Yatırımları Fon Ailesi’nin üyelerinden Alternatif Enerji, Sağlık Sektörü, Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri, Tarım ve Gıda Teknolojileri ve Yeni Teknolojiler Fonumuz, Türkiye’de ilk kez uluslararası kuruluşlar tarafından ESG kapsamında notlandırılan fonlar oldu. Ak Portföy olarak, topluma ve geleceğe hizmet eden finansal çözümlere yatırım yapmaya ve sorumlu yatırım alanında sürdürülebilirlik çözümlerimizi yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin İlk Girişim Sermayesi Fonu ilk çıkışını gerçekleştirdi

Girişim Sermayesi Yatırım Fonları hakkında açıklamalarda bulunan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Bildiğiniz gibi Ak Portföy olarak 2016 yılında yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunu biz kurmuştuk. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki, bu fon üzerinden ilk çıkışımızı da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Ülkemizde kurulu girişim sermayesi fonları arasında gerçekleşen bu ilk çıkışla birlikte yatırımcılarımıza da önemli bir getiri sunmayı başardık.

2016 yılında kurduğumuz bu fonumuzda da yer alan diğer şirketlerimize de hem yurt içinden, hem de uluslararası yatırımcılar, büyük ilgi göstermeye devam ediyorlar. Diğer bir ifadeyle, uluslararası yatırımcılar Türk girişimcisine inanıyor. Bizler de devam eden çıkışlarımız ve yapacağımız yeni yatırımlarımızla, girişim sermayesi iş koluna odağımızı geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy’ün gelecek dönem vizyonu hakkında da bilgiler verdi. Ersarı; “Tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katarak, sermaye piyasalarının gelişimini desteklemeyi her zaman ana misyonumuz olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de tasarruf sahiplerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını odağımıza alarak, yatırım yönetimini kolaylaştırarak, geniş kitlelerin gelecek hayallerini gerçeğe dönüştürecek yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Tasarruf sahiplerinin daha önce yatırım yapma imkânı bulamadıkları ve yatırım yapmaya istekli oldukları temaları, fonlar aracılığıyla kolayca yatırım yapabilecek şekilde geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yatırımcılarımızın güveninden ve elde ettiğimiz başarılardan aldığımız güçle, portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşımaya, yeni ürün ve hizmetlerle sektöre öncülük etmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Biliyoruz ki, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmek, güçlü tasarruflarla geleceğin yatırımlarını bugünden şekillendirmekle mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

Ek Bilgiler: 

Ak Portföy’e bu yıl TSPB’den “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” Ödülü Verildi.

Ak Portföy, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 9. Altın Boğa Ödülleri’nde, Yatırım Fonları kategorisinde “En Yüksek Portföy Büyüklüğü” ödülüne layık görüldü. Bu prestijli ödül, Ak Portföy’ün sektördeki liderliğini ve yenilikçi stratejilerini bir kez daha tescillemiş oldu.

Ak Portföy World Finance tarafından bu yıl 6. kez art arda “En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” seçildi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, ödüllerle ilgili olarak, “Yatırımcılarımızın değişen ihtiyaç ve beklentilerini anlayan yaklaşımımız ve başarılı fon yönetimimiz uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından izleniyor ve takdirle karşılanıyor. Bu ödüller, Ak Portföy olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımımızın bir göstergesidir. Türkiye’de varlık yönetiminde öncü kurum olarak yatırımcılarımıza sunduğumuz hizmetlerle gurur duyuyoruz ve bu değeri geleceğe taşıyacak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Ak Portföy ayrıca, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinden oluşan IPE Top 500 listesinde 5 yıldır kesintisiz yer almaktadır.

Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Yapay Zeka ve Nesnelerin Interneti girişimi Trio Mobil’deki hisselerinin satışını gerçekleştirdi.

Ak Portföy, 2017 yılından bu yana Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) portföyünde yer alan ve Endüstri 4.0 alanında Yapay Zeka ve IoT çözümleri sunanTrio Mobil’deki tüm hisselerinin satışını gerçekleştirdi.

2017 yılında yeni teknolojilerin endüstriyel dönüşümünde yaratacağı potansiyeli gören Ak Portföy Yönetimi, bu alanda ülkemizde yer alan ve yeni bir girişim olan Trio Mobil’e erken aşamada yatırım yaptı. Ak Portföy, Trio Mobil’in araç takip odaklı bir teknoloji şirketinden zaman içinde 65 ülkede ve 5 kıtada faaliyet gösteren ve dünyada çok uluslu sektör devlerine hizmet veren global bir endüstriyel AI ve IoT şirketine dönüşmesi sürecinde gereken büyüme sermayesini sağlarken aynı zamanda bu stratejik dönüşümün de tohumlarını attı. 

Trio Mobil, Amerika merkezli New Spring Capital liderliğinde gerçekleştirilen yatırım turunu 26.5 milyon dolar ile kapatarak önemli bir finansal başarı elde etti. Yatırım turuna, mevcut yatırımcılar 212 ve TIBAS Ventures da katıldı. 

Uluslararası Yatırımcılar Türk Girişimcisine İnanıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “19 milyar dolar toplam büyüklük ile Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketiyiz. Misyonumuz hep ilkleri gerçekleştirmek oldu. Türkiye’nin ilk girişim sermayesi fonunu 2016 yılında kurmamız vesilesiyle bu alanda önemli tecrübeler kazandık ve bu çıkışla birlikte yatırımcılarımıza da ciddi bir getiri imkanı sağladık. Ayrıca görüyoruz ki, uluslararası yatırımcılar Türk girişimcisine inanıyor. Girişim sermayesi iş koluna odağımızı geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Portföy Şirketlerimize Hem Yurt İçinden Hem De Yurt Dışından Büyük İlgi Var

Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar da yaptığı değerlendirmede; “Girişim Sermayesi Yatırım Fonları olarak yönettiğimiz büyüklük 100 milyon dolara ulaştı. Bu işlemle, bir ilke imza atarak, Türkiye’de kurulan ilk girişim sermayesi fonundan ilk çıkışı yapmış olduk. 2016 yılında kurduğumuz bu fonda yer alan diğer şirketlerimize hem yurt içinden hem de uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi görmeye devam ediyoruz. Araç takip odaklı bir teknoloji şirketi olan Trio Mobil’in, endüstriyel alanlardaki iş güvenliği ve verimliliği açısından IoT potansiyelini o dönemde görmemiz, girişimcilerin iş ve teknoloji geliştirme kabiliyetiyle birleşince büyük bir dönüşüm başlattı. Şirket, bu stratejik hamle ile araç takip sektöründen endüstriyel IoT alanına geçiş yaparak, genişleyen büyüme fırsatlarından yararlandı” açıklamasında bulundu.

Ak Portföy Girişimcilerin Hayallerini Gerçekleştirmelerini Sağladı

Ak Portföy’ün 2017 yılında gerçekleştirdiği yatırım ve aynı zamanda Trio Mobil’e sağladığı dönüşüm desteği, şirketin finansman ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, girişimcilere global düzeyde rekabetçi ve dinamik bir organizasyon kurma hayallerini gerçekleştirme olanağı sağladı. 

Trio Mobil, araç takip alanındaki uzmanlığını endüstriyel IoT potansiyeli ile birleştirerek sektördeki değişime öncülük etti. Çok uluslu sektör devlerine hizmet veren AI ve IoT teknolojilerinde öncü ve dünya çapında fark yaratan bir şirket haline geldi.

Ak Portföy, kurduğu Girişim Sermayesi Yatırım Fonları üzerinden ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımları bu yıl içerisinde 10 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunun (GSYF) kurucusu olan Ak Portföy, 11 adet fona ve toplamda 42 yatırıma ulaşan Girişim Sermayesi Yatırım Fonları üzerinden ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımları bu yıl içerisinde 10 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyor.  Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonları, yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, sağlık ve yeni teknolojiler alanlarında ihracat odaklı ve yenilikçi şirketlere yatırımlarını sürdürerek, tasarruf sahiplerine büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapma imkânı sağlıyor. 

Ak Portföy 500 milyar eşiğini aşarak liderliğini sürdürüyor! 

Ak Portföy, yönettiği 500 milyar TL üzerinde varlık büyüklüğüyle özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetimi şirketi ünvanını koruyor. 

Ak Portföy, Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre Şubat 2024 tarihi itibarıyla yönettiği 500 milyar TL varlık büyüklüğü ile özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetim şirketi. 

Dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında da yer alan Ak Portföy, Türkiye’nin gururu olmayı sürdürüyor. 

Gücümüzü yatırımcılarımızdan alıyoruz.

Ak Portföy’ün sektörde her alanda lider olduğunun altını çizen Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Gücümüzü ve enerjimizi, ülkemizin ve sermaye piyasalarımızın geleceğine inanmaktan, dönüşümüne öncülük yapmaktan ve yatırımcılarımızın ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirme heyecanımızdan alıyoruz. Geleceğin inşasında sermaye piyasalarının rolü büyük önem taşıyor. Ülkemizde finansal kurumlar içinde portföy yönetim şirketleri, varlık büyüklükleriyle uzun vadeli yatırım havuzunu yöneten kurumlar olarak öne çıkıyor. Biz de bu doğrultuda, yatırımcılarımızın değişen ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayan ve yenilikçi ürünlerle bu ihtiyaçları karşılayan bir kurum olarak dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. 

Türkiye’de yatırım kültürünü dönüştürmek, sektörümüze pek çok ilki kazandırmak, büyük başarılar elde etmek ve tasarruf sahiplerinin bize olan güvenlerini hissetmek, bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı.

Zaman içinde ülkemizde tasarruf sahiplerinin birçok yeni varlık sınıfına kolayca yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir ürün gamı ve yatırım fonu çeşitliliği yarattık; sonuç olarak yönettiğimiz 500 milyar TL büyüklük ile Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre özel sektörde Türkiye’nin en büyük portföy yönetim şirketiyiz. 

Bu yıl ayrıca, World Finance tarafından düzenlenen ‘Investment Management Awards 2023 - Yatırım Yönetimi Ödülleri’ kategorisinde art arda beşinci kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını almanın da gururunu yaşıyoruz. Bu gelişmeler gurur kaynağımız olduğu gibi bizleri her zaman çok daha iyisini gerçekleştirmeye teşvik ediyor” diye konuştu. 

Temel stratejimiz yatırımcıların ihtiyaç ve beklentilerini dinleyerek anlamak ve yenilikçi ürünlerle bu ihtiyaçları karşılamak üzerine kurulu. 

Ak Portföy’ün kurulduğu günden bu yana ana misyonunun tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katarak, sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini desteklemek olduğunun altını çizen Ersarı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Biz temel stratejimizi, yatırımcıların değişen ihtiyaç ve beklentilerini anlayan ve yaratıcı ürünlerle bu ihtiyaçları karşılayan yenilikçi ve çevik bir şirket olmak olarak belirledik. Bu kapsamda, yerli ve ileri teknolojilerden, yenilenebilir enerjiye, sağlıktan turizme kadar ‘Yatırımın Geleceği’ çatısı altında farklı temalarda ürünler geliştirerek yatırımcılarımıza sunduk. Bu temaların yanı sıra ülkemizin ihracatçı şirketlerinden yerli teknoloji temalarına, yüksek kar payı ödeyen şirketlerinden bankacılık sektörüne kadar, Türkiye'nin büyüme ve değer odaklı en geniş hisse senedi yatırım evrenine sahibiz. 

Türkiye’de ilk kez Ak Portföy tarafından kurulmuş olan GSYF’lerimiz ve benzeri birçok ürünümüz ile de ülkemizin potansiyeli yüksek seçilmiş teknoloji şirketlerine yatırım yapma imkanı sunuyoruz. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye aynı heyecan ve sorumluluk duygusuyla devam edeceğiz. Bu tarihi başarıda en büyük paya sahip tüm çalışma arkadaşlarıma ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum.

Ak Portföy’e World Finance’den 5. Kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım YönetimiŞirketi” Ödülü!

 

Yenilikçi portföy yönetimi anlayışıyla yatırımcısının ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürün ve hizmetler geliştiren Ak Portföy, dünyanın önde gelen finans kurumlarından World Finance tarafından bu yıl da ‘Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi’ seçildi. Art arda beş yıldır “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını elinde tutan Ak Portföy, bu başarılarıyla uluslararası arenada da dikkat çekiyor.

 

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, dünyanın önde gelen finans kurumlarından World Finance tarafından, “Investment Management Awards 2023 -Yatırım Yönetimi Ödülleri” kategorisinde art arda beşinci kez “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını aldı. Kurulduğu günden bu yana ana misyonunu, tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katmak olarakbelirleyen ve sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini destekleyen Ak Portföy, World Finance’denbeş yıldır art arda bu ödülü olan tek kurum oldu.

Ürün tasarımlarını geleceğe odaklanarak ve dünyadaki değişimi takip ederek oluşturduklarını ifade eden Ak PortföyGenel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, World Finance tarafındanlayık görülen “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” ödülünü bu yıl da aldıkları için büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi oldukları hatırlatan Ersarı, “Odağımıza tasarruf sahiplerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alıyoruz. Yatırımcılarımızı anlayarak onlara sunduğumuz yenilikçi ürünlerimizle dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Üst üste gelen bu başarı, kurum olarak doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. Bu anlayışımız ve başarılı fon yönetimimiz uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından izleniyor ve takdirle karşılanıyor.”

Ak Portföy’ün yönettiği varlık büyüklüğüyle dünyada ilk 500portföy yönetimi şirketi arasında bu yıl da yerini aldığını belirten Ersarı, “World Finance tarafından verilen Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” unvanını beş yıldır aralıksız biz alıyoruz ve bu başarının haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, en yenilikçi çalışmaları ödüllendiren The Hammers Awards’ta; “İmkansızı Başaranlar” kategorisinde “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen En Yenilikçi Fonu “BUY” projesiyle GÜMÜŞ, “Yılın Dijital Dönüşüm Ekibi” kategorisinde “Yeni Akportfoy.com.tr” projesi ile BRONZ ödüllerini kazandı.

Hammers Ödülleri; tüm şirketlerin pazarlama ekiplerini, en seçkin CMO’ların jüri değerlendirmesiyle ödüllendirerek, kurumların en yenilikçi projeleri ve üstün pazarlama başarılarını taçlandırmak üzere düzenleniyor.

Birbirinden güçlü pazarlama ekiplerinin yarıştığı Hammers Ödüllerinde; kurumlar, en iyi veri ve iç görüden en iyi müşteri deneyimine, en iyi dijital pazarlamadan yılın dijital dönüşümüne uzanan geniş bir yelpazede değerlendiriliyor. 

2 önemli kategoride ödüllerin sahibi olan Ak Portföy, aynı zamanda geçtiğimiz günlerde, finans alanında hizmet veren kuruluşların en yenilikçi çalışmalarını ödüllendiren Sardis Ödülleri’nde, “En İyi Performans Pazarlaması Uygulamaları”, “En İyi Web sitesi” ve “Ürün Hizmet İnovasyonu” “da dahil olmak üzere 4 farklı ödüle layık görüldü. 

Ak Portföy, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketleri arasında!

“Türkiye’nin En Büyük Özel Portföy Yönetimi Şirketi” unvanını elinde tutan Ak Portföy,2020 yılından bu yana IPE Top 500 listesinde açıklanan dünyanın en büyük 500 portföy yönetim şirketi arasında yer alıyor. 

Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi Ak Portföy, yönettiği 350 milyar TL üzerinde varlık büyüklüğüyle, dünyada ilk 500 portföy yönetimi şirketi arasında bir kez daha yerini aldı.

IPE Top 500 listesindeki bu başarıdan duydukları memnuniyeti ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetimi şirketi olarak, odağımıza her zaman tasarruf sahiplerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alıyoruz. Sektörün en geniş yatırım evreni ile yatırımcılarımıza dünya standartlarında yeni nesil ürün ve hizmetler sunuyor, ürünlerimizi geleceğe odaklanarak tasarlıyoruz. Art arda gelen başarılarımız, kurum olarak doğru yolda olduğumuzun en net göstergesidir. Bu anlayışımızın uluslararası arenada da karşılık buluyor olmasından gurur duyuyoruz” dedi.

Kurulduğu günden bu yana ana misyonunu ‘tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katmak’ olarak belirleyen ve sermaye piyasalarının gelişimini ve derinleşmesini odağına alan Ak Portföy, IPE Top 500 listesinde bu yıl da yerini alarak başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. 

Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye’nin güçlü büyüme performansı sergileyen, seçilmiş 30 şirketine tek işlemle yatırım imkanı veriyor.

300 milyar TL’ye varan varlık büyüklüğü ile Türkiye’nin Özel Sektör’deki en büyük Portföy Yönetim Şirketi olan Ak Portföy, tasarruf sahiplerinin yurtiçi hisse senetlerindeki farklı temalara kolayca yatırım yapabilmesini sağlayacak yeni fonlar sunmaya devam ediyor. Ak Portföy, son olarak Türkiye’de yüksek büyüme hızına sahip 30 reel sektör şirketine yatırım fırsatı sunan Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu’nu tasarruf sahiplerine sundu. Fon, Borsa İstanbul’da işlem gören ve yüksek büyüme göstergelerine sahip şirketlere tek işlemle yatırım yapma fırsatı sunuyor.

Temel stratejisi; enerjiden teknolojiye, tarımdan otomotive kadar Türkiye’nin başlıca sektörlerinde faaliyet gösteren, Borsa İstanbul’da işlem gören ve son 3 yıl içinde belirlenen büyüme kriterlerinde yüksek faaliyet performansı kaydeden şirketlere yatırım yapmak olan fon, büyüme temasına detaylı yatırım süreçlerinin desteği ve profesyonel portföy yöneticilerinin uzmanlığıyla yatırım imkanı veriyor. Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerine yatırım yapan Ak Portföy Büyüyen Şirketler Fonu, bu özelliğiyle, gerek bireysel, gerekse kurumsal ve profesyonel yatırımcılara, ülkemizin geleceğine eşsiz bir yatırım seçeneği sunuyor.
Ak Portföy’ün uzman fon yöneticileri, Borsa İstanbul’da işlem gören farklı ölçek ve sektörlerde yüksek büyüme sergileyen şirketleri fona dahil ederken, yatırımcılar, fona yatırım yaptıklarında, alanında öncü ve hızlı büyüyen 30 seçilmiş şirketin hisse senedine ortak oluyor.

Hızlı Büyüyen Şirketlere Yatırım Fırsatı

Borsa İstanbul’da gerçekleşen gong töreninde konuşma yapan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “‘Büyüyen Şirketlere Yatırım’, hisse senetleri varlık sınıfına yatırım yapma konusunda dünyada en yaygın yatırım stratejilerinin başında geliyor. Bugüne değin Türkiye’de doğrudan büyüyen şirketlere yatırım yapma odaklı bir fon bulunmuyordu. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye’nin geleceğine yön veren, birçok farklı sektörde faaliyet gösteren ve hızlı büyüme performansı sergileyen Türk şirketlerine yatırım yapıyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul ile birlikte Türkiye’nin ilk büyüme odaklı hisse senedi endeksini de ‘Borsa İstanbul Ak Portföy Büyüyen Şirketler Endeksi’ adıyla ülkemize kazandırmaktan gurur duyuyoruz. 

Küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de tematik fonlara olan ilgi, tasarruf sahiplerinin yatırım tercihlerinin çeşitlendiğini ve farklılaştığını gösteriyor. Ak Portföy’ün hisse senedi fonlarıyla ülkemizin ihracatçı şirketlerinden yerli teknolojilerine, yüksek kâr payı ödeyen şirketlerinden bankacılık sektörüne kadar Türkiye’nin en geniş yatırım evreninde geleceği şekillendiren çok sayıda temaya kolayca yatırım yapma imkânı sunuyoruz. Bu kapsamda sunduğumuz en yeni yurtiçi hisse senedi fonumuz ‘Büyüyen Şirketler’ tasarruf sahiplerine benzersiz bir yatırım teması sunarken aynı zamanda portföyleri de çeşitlendirme imkanı sağlıyor. 

Bu alanda uzun vadede ciddi bir değer görüyoruz ve yatırımcıların büyüyen şirketlerin üreteceği bu değere ortak olmasını istiyoruz. Ak Portföy Büyüyen Şirketler Yatırım Fonumuzun tasarruf sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını düşünüyorum.” dedi. 
Ak Portföy, Türkiye’nin en büyük özel sektör portföy yönetim şirketi
Ak Portföy, bugün itibarıyla yönettiği 300 milyar TL’ye varan varlık büyüklüğü ve yüzde 14 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi.

Ak Portföy’ün lider konumunu yenilikçi bakış açısıyla, farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünler geliştirerek güçlendireceklerini ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “Yurt içi ve yurt dışında yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeleri ve gelişen yatırım temalarını çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizde tasarruf sahiplerinin yeni birçok varlık sınıfına yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir yatırım fonu çeşitliliğimiz var. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Bunun bir yansıması olarak, Türkiye’nin büyüme odaklı şirketlerine yatırım yapan ilk ve tek yatırım fonu olma özelliği taşıyan Büyüyen Şirketler Yatırım Fonu’nu yatırımcılarımızla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ak Portföy yatırımcıyı odağına alan yaklaşımıyla portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşımaya ve yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratmayı hedefleyen yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam edecek” şeklinde sözlerini tamamladı.
 

Güncelleme Tarihi : 15 Şub 2022

Ak Portföy, mevcut ekonomik konjonktürde, Türkiye'de giderek daha fazla ön plana çıkan ihracatçı şirketlere yatırım imkanı tanıyan İhracatçı Şirketler Hisse Senedi Fonu'nu tasarruf sahiplerine sundu. Fon, Borsa İstanbul'da işlem gören, Türkiye'nin lider ihracatçıları arasından seçilmiş 20 şirkete, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapılmasını sağlıyor. 

100 milyar TL'nin üzerinde varlık büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi olan Ak Portföy, tasarruf sahiplerinin yeni varlık sınıflarına ve yeni temalara kolayca yatırım yapabilmesi için yatırım fonu çeşitliliğini artırıyor. Son olarak Türkiye'de giderek ön plana çıkan ihracatçı şirketlere yatırım imkanı tanıyan İhracatçı Şirketler Fonu'nu tasarruf sahiplerine sunan şirket, Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin lider ihracatçıları arasında seçilmiş 20 kuruma, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapma fırsatı sunuyor. Ak Portföy İhracatçı Şirketler Fonu, bu özelliğiyle, gerek bireysel, gerekse kurumsal ve profesyonel yatırımcılara, yabancı para cinsi gelir üreten "ihracatçı şirketler" temasını, kolayca portföylerine dahil etme imkanı sağlıyor.

İhracat şampiyonlarına tek fonla yatırım imkanı 

Yeni fonun, Borsa İstanbul'da gerçekleşen gong töreninde konuşan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, "Türkiye, son dönemde dünyada ihracatını en çok artıran ülkeler içinde yer alıyor. 2021 yılında ihracatımız bir önceki yıla kıyasla yüzde 32.8 artışla 225.4 milyar dolara yükseldi.  İhracat rakamları son 10 aydır her ay üst üste yeni bir rekora imza atıyor. Burada uzun vadede ciddi bir değer potansiyeli görüyoruz ve bu değeri yatırımcılarla paylaşmak istiyoruz. Ak Portföy İhracatçı Şirketler Hisse Senedi Fonu, Türkiye'nin ihracatına yön veren, farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve ekonominin dinamosu olan Türk şirketlerine yatırım yapıyor. Fonumuz, 2022 için belirlenen 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı sağlayacak Türkiye'nin lider ihracatçıları arasından seçilmiş 20 şirkete, eşit ağırlıklı ve tek bir işlemle yatırım yapma imkanı sunuyor.  Ak Portföy İhracatçı Şirketler Yatırım Fonu'nun tasarruf sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını düşünüyorum" dedi. 

Ak Portföy'ün son yıllarda pazarı şekillendiren alanlarda lider kurum olarak öne çıktığının altını çizen Ersarı konuşmasını şöyle sürdürdü:  

"Yurt içi ve yurt dışında yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeleri ve gelişen yatırım temalarını çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizde tasarruf sahiplerinin birçok yeni varlık sınıfına yatırım yapabilmesini mümkün kılan rakipsiz bir yatırım fonu çeşitliliğimiz var. Sektörde her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olarak, yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratabilecek yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Bugün Türkiye'nin ihracat gücüne yatırım yapan ilk ve tek yatırım fonu olma özelliği taşıyan bu yeni ürünümüzü yatırımcılarımızla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz."

2021'in varlık büyüklüğü ve getiri lideri Ak Portföy

Ak Portföy, 2021 yılı sonu itibarıyla SPK verilerine göre yönettiği 100 milyar TL'nin üzerinde varlık büyüklüğü ve yüzde 15,4'lük pazar payı ile ile Türkiye'nin en büyük Özel Sektör Portföy Yönetim Şirketi oldu. 

Törende yaptığı konuşmada Ak Portföy'ün 2021 yılında sağladığı başarıları ve büyümeyi de değerlendiren Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, yenilikçilik misyonunu önümüzdeki dönemde özellikle farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünler geliştirerek sürdüreceklerini ifade etti. Bu anlayışla geliştirdikleri fonların yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Ersarı, "2021 yılında, teknolojiden, yenilenebilir enerjiye, sağlıktan turizme kadar çok çeşitli temalarda ürünler geliştirerek yatırımcılarımıza sunduk. SPK ve TEFAS verilerine göre 2021'de TEFAS'taki tüm fonlar arasında en yüksek getiriyi sağlayan 4 fonun 3'ü de Ak Portföy fonları oldu. Ak Portföy yatırımcıyı odağına alan yaklaşımıyla portföy yönetim sektörümüzü global standartlara taşıyor. Gelecek yıllarda da yatırımcılarımıza daha fazla katma değer yaratmayı hedefleyen yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Portföy’den “Yatırımın Geleceği” Fonları

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunun (GSYF) kurucusu olan Ak Portföy’ün kurduğu GSYF’ler üzerinden, ülkemizdeki girişimlere yaptığı yatırımların bu yıl içerisinde 1 milyar TL’ye ulaşması hedefleniyor.  Ak Portföy,  girişim sermayesi yatırım fonları son dönemde bulut teknolojileri şirketi Bulutistan'a, esnek ambalaj çözümleri üreticisi Üçsa Ambalaj’a ve propolis, arı sütü ve ham bal gibi doğal ve inovatif arı ürünleri üreten gıda teknoloji şirketi BEE’O’ya yatırım yaparak portföyünü genişletti. 

Yeni nesil ürün ve hizmetlerle yatırımcıların ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştiren, sürdürülebilir değer yaratma odaklı bir kurum olarak bu alanda liderliklerini sürdürdüklerini belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarışunları söyledi:

“Ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

“Ak Portföy olarak 63 milyar TL’yi aşan varlık büyüklüğü ile sektörde liderliğimizi pek çok alanda sürdürüyor, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geleceğin odağında teknolojinin ve dijital dönüşümün tartışmasız var olduğunun bilincinde ve sektörün en geniş yatırım evrenine sahip bir Portföy Yönetim Şirketi olarak yatırımcılarımızın beklentilerine cevap verebilen ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirmeye devam ediyoruz. Bu alanda hızlı, esnek ve yenilikçi bir kurum olmakla gurur duyuyoruz.

“Yaptığımız yeni yatırımlar ile güçlendirdiğimiz portföyümüz, ihracata dönük, ileri teknoloji kullanan inovatif şirketlere odaklanan yapısıyla genişlemeye devam ediyor.”

Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonları, yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, sağlık ve yeni teknolojiler alanlarında ihracat odaklı ve yenilikçi şirketlere yatırımlarını sürdürerek, tasarruf sahiplerine büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapma imkanı sağlıyor.”

En yeni yatırımlarını Türkiye’nin ilk ve en büyük yerli propolis üreticisi ve İTÜ Teknopark çıkışlı bir gıda teknolojileri firması olan BEE’O Propolis’e yaptıklarını aktaran Ersarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin dünyada en büyük ikinci arı ürünleri üreticisi olması, bu sektörde katma değerli üretimi yakalayabilmemiz için bize büyük bir fırsatı işaret ediyordu. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri içinde yer alan BEE’O, %100 yerli üretimle ürettiği katma değerli ürünleri 15 ülkeye ihraç ederek büyük bir başarı hikayesine imza attı. Fonumuzun yatırımı ile bu başarı hikayesini daha da ileri taşıyacağımıza inanıyoruz. BEE’O Propolis’in Türkiye’de olduğu gibi global pazarda da liderlik pozisyonuna yükselmesini hedefliyoruz.

Bir diğer GSYF yatırımımızdan bahsetmek gerekirse; birçok farklı sektör için esnek ambalaj üreten Üçsa Ambalaj da yakın bir zaman önce Ak Portföy GSYF portföyüne katıldı. Yıllık 10 bin tona yaklaşan üretim kapasitesine sahip Üçsa; Kuzey Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Amerika ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Hologramlı ambalaj ürünleri ile de taklit edilemez ambalajlar üretmeyi planlıyor.”

Bulutistan yatırımına da dikkat çeken Ersarı, “Bugün Türkiye’nin ilk 500’ündeki her iki şirketten biri fonumuzun yatırım yaptığı lider bulut teknolojileri platform hizmeti olan Bulutistan ile çalışıyor. Bulutistan'ın bu büyüyen pazarda en önemli oyunculardan biri olarak varlığını büyüterek sürdürmesini hedefliyoruz. Yapılacak yeni yatırımlarla beraber, servis teknolojileri, dinamik ölçeklendirme ve çoklu bulut yönetimi gibi yeni hizmetleri de devreye alacak olan şirketin mevcuttaki hızlı büyüme ivmesini daha da artıracağına inanıyoruz. Bulutistan’ın sektördeki birincilik yolculuğuna katılmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bundan sonraki adımda hedefimiz bu Türk teknoloji firmasını uluslararası arenada liderler içinde görmek” dedi.

“Ak Portföy GSYF geleceğe yatırım yapma fırsatı sunan benzersiz bir portföy çeşitlendirme aracı.”

Yeni teknolojiler ve dijitalleşmenin portföy yönetim sektörüne de damgasını vurduğunu belirten Ersarı,

Ak Portföy GSYF’lerinin geleceğe yatırım yapma fırsatı sunan benzersiz bir portföy çeşitlendirme aracı olduğunun altını çizdi; “Ak Portföy olarak amacımız, yeni teknolojilerle portföy yönetimi hizmetini daha ulaşılabilir kılmak ve tasarruf sahiplerinin yatırımlarına her zaman değer katmaktır. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda, çevresel ve toplumsal duyarlılığın getirdiği sorumluluğun da bilinciyle yatırımcılara değer katacak ve ülkemizi daha ileri taşıyacak girişimlere yatırım yapmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Pandemi sonrasında, ertelenen turizm ve seyahat harcamalarının dünya çapında hızla yükselmesi bekleniyor. Ak Portföy Turizm ve Seyahat Fonu, pandemi sonrası dünyada öne çıkması beklenen, online rezervasyon, otelcilik, turizm, seyahat ve havayolu şirketlerine yatırım için benzersiz bir fırsat sunuyor!

Ak Portföy’ün sektörde birçok ilki gerçekleştirdiğine dikkat çeken Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Sektörün en yenilikçi kurumu olarak, dünyada pandeminin bitişi sonrası oluşabilecek trendlere karşılık veren Turizm ve Seyahat fonumuzu tasarruf sahipleriyle buluşturduk. Ertelenen ihtiyaçlardan yola çıkarak, seyahat motivasyonunun arttığını gözlemliyoruz. Bu doğrultuda seyahat sektörünün pandemi dönemi sonrasında hiç olmadığı kadar önem kazanacağı görüşündeyiz” dedi ve ekledi:

“Turizm sektörü farklı hizmet bileşenlerinden oluşuyor ve beraberinde birçok alanı da içine alıyor. Ak Portföy Turizm ve Seyahat Fonu, bahsettiğim sebeplerle, covid sonrası dünyada öne çıkması beklenen, online rezervasyon, otelcilik, turizm, seyahat ve havayolu şirketlerine yatırım için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Ak Portföy Turizm ve Seyahat fonumuz,  Airbnb, Uber, booking.com, TripAdvisor gibi yeni nesil seyahat kültürünü yaratan şirketlere, Hilton, Marriot, Wyndham gibi uluslararası otel zincirlerine, Lufthansa, Air France, THY, Pegasus gibi büyük havayolu şirketlerine, TAV Havalimanları, DO & CO gibi havacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlara yatırım yapıyor. Kısıtlayıcı tedbirlerin uygulandığı dönemler kademeli olarak son bulduğunda bu alandaki şirketlerin giderek daha fazla ön plana çıkacağına inanıyoruz.”

Ersarı sözlerini şöyle tamamladı: “Portföy yönetiminin merkezinde her zaman yatırımcı var. Yatırımcıların, bu dönemde pandemi sonrası gelecek planlarına odaklandığını görüyoruz. Değişen yatırımcı ihtiyaçlarını çok yakından izliyoruz. Bu da, sürekli yaşayan, gelişen bir ürün ve hizmet evrenine sahip olmamızı sağlıyor. Özellikle temalı fonlarımız yatırımcılarımızdan yoğun ilgi görüyor. Ak Portföy olarak biz de yatırım fonlarımızın tasarruf sahiplerine güçlü değer önermeleri sunmasını çok önemsiyoruz. Türkiye’de yepyeni bir alana yatırım fırsatı sunan bu değerli temanın da tasarruf sahiplerinin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.”

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanlığı’na Mehmet Ali Ersarı seçildi. Ersarı, TKYD Başkanlığı kapsamında EFAMA (Avrupa Yatırım Fonları ve Portföy Yönetimi Birliği) Yönetim Kurulu üyesi olarak da ülkemizi temsil edecek.

TKYD XXI. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan seçimlerde iki yıllık süre ile Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri yeniden belirlendi. 

TKYD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Başkan Yardımcılığı görevine Gedik Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Hasan Halim Çun ve Genel Sekreterlik görevine HSBC Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Nilgün Şimşek Ata seçildiler.

“Sermaye Piyasası araçlarına ilgi her geçen gün artıyor.”

Yeni dönem TKYD başkanlığını yürütecek olan Ersarı yaptığı değerlendirmede, özellikle son yıllarda yatırım fonlarında kazanılan ivme ile 380 milyar TL’lik varlık büyüklüğüne ulaşan Portföy Yönetimi Sektörü’nün ülkemizdeki toplam finansal varlıkların önemli bir kısmını oluşturduğunu belirterek, sektörün, sermaye piyasası araçları başta olmak üzere yaptıkları yatırımlar yoluyla, reel ekonomiye de önemli kaynak sağladığını iletti.

Sermaye piyasası araçlarına ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Ersarı, tasarruf eğiliminin yaygınlaşabilmesi için yatırımcılara kolay anlaşılır ve ulaşılabilir ürünler sunmanın da önemini vurguladı. Ersarı, ulaşılan bu önemli büyüklüğe rağmen, diğer gelişmiş ülkeler ile kıyaslama yapıldığında kat edilecek önemli bir mesafenin olduğunu ve sektörün ülkemizin Finansal Sistemindeki ağırlığının artmaya devam edeceğini ifade etti.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) yeni başkanı seçilen Mehmet Ali Ersarı,  önceki başkan Mustafa Selim Yazıcı’ya ve geçmiş dönemlerde görev alarak Portföy Yönetimi Sektörü’nün bugünlere ulaşmasında emeği geçen tüm başkan, yönetim kurulu üyeleri ve diğer üyelerine de teşekkürlerini iletti.  

Genel Kurul’da seçilen yeni dönem Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri:

TKYD YÖNETİM KURULU

Mehmet Ali Ersarı (Ak Portföy Yönetimi A.Ş.)
Hasan Halim Çun (Gedik Portföy Yönetimi A.Ş.)
Nilgün Şimşek Ata (HSBC Portföy Yönetimi A.Ş.)
Alim Telci (Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş.)
Ceyhun Egemen Erden (Finans Portföy Yönetimi A.Ş.)
Emral Yücel (İş Portföy Yönetimi A.Ş.)
Fatih Arabacıoğlu (Deniz Portföy Yönetimi A.Ş.)
Mahmut Kaya (Garanti Portföy Yönetimi A.Ş.)
Müge Peker (Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş.)
Okan Alpay (Tacirler Portföy Yönetimi A.Ş.)
Yağız Oral (Teb Portföy Yönetimi AŞ.)     
 
       
TKYD DENETİM KURULU
 
Avşar Radi Sungurlu (Albaraka Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.)
Bengi Subaşı Gerçek (Yapı Kredi Bankası A.Ş.)
Oğuz Kösebay (Omurga Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.)
 
 
TKYD hakkında: 
1999 yılında kurulan ve üyeleri ağırlıklı olarak portföy yönetim şirketlerinden oluşan TKYD, Kamu otoritesi ile finansal sektörün arasında köprü olma işlevinin yanı sıra, sektörde temel standartların geliştirilmesi ve kurumsallaşmaya katkı alanında çalışmalar yürütüyor.
 

Ak Portföy, Alternatif Enerji, Sağlık Sektöründeki Yenilikçi Şirketler ve Yerli Yüksek Teknoloji temalarından oluşan yatırım fonlarını “Yatırımın Geleceği” çatısı altında tasarruf sahiplerine sundu.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; “2020 yılı yüksek teknoloji ve sürdürülebilirlik temalarının insanlığın geleceği açısından ne kadar hayati önemde olduğunu gözler önüne serdi. Geleceği şekillendiren bu hızlı dönüşümün odağında, günümüzün ihtiyaçlarına ve yatırımcıların beklentilerine cevap verebilen ürün, hizmet ve iş modelleri yer alıyor. Sektörün en geniş yatırım evrenine sahip ve yenilikçi kurumu olarak yatırımcılarımızın; dünyamızın, ülkemizin ve ekonomimizin geleceğine yatırım yapmasına imkan verecek yeni nesil ürün seçenekleri kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu bakış açısıyla, Alternatif Enerji, Sağlık ve Yerli Yüksek Teknoloji temalarından oluşan yatırım fonlarımızı “Yatırımın Geleceği” teması altında tasarruf sahipleriyle buluşturduk” dedi ve sözlerine devam etti:

“Dünya yenilenebilir enerji devriminin eşiğinde…”

“Alternatif enerji temasının uzun yıllar boyunca yatırım portföylerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini bekliyoruz. İngiltere birkaç yıl sonra dizel ve benzinli araçların satışını tamamen yasaklayacağını açıkladı. Dünya yenilenebilir enerji devriminin eşiğinde. Dünyanın karbon yakıtlarına dayalı bir ulaşım altyapısından elektriğe dayalı bir altyapıya dönüşümü, yenilenebilir enerji şirketlerine yatırım alanında da büyük fırsatlar yaratıyor. Türkiye’nin alternatif enerji dönüşümüne yatırım yapan ilk fonu olan Ak Portföy Alternatif Enerji Fonu, güneş, rüzgar, pil ve enerji depolama teknolojileri alanında, Samsung Battery, Solar Edge, Siemens, Vestas gibi dünyanın önde gelen, seçilmiş 20 şirketine, eşit ağırlıklı yatırım yapma imkanı sunuyor. Bu alandaki şirketlerin önümüzdeki dönemde giderek daha da fazla ön plana çıkacağına inanıyoruz.”

“Ak Portföy Sağlık Sektörü fonumuz seçilmiş 20 global sağlık sektörü şirketine yatırım yapıyor…”

“Sağlık temasına yatırım yapan ilk fon olma özelliği taşıyan Ak Portföy Sağlık Sektörü fonumuz ise, ilaç, aşı, bioteknoloji, genetik, ileri sağlık teknolojisi alanlarında Pfizer, Astrazeneca, Moderna, Novartis gibi insanlığın gelecekte karşılaşacağı sağlık sorunlarının çözümünde önemli rolü oynaması beklenen, seçilmiş 20 global sağlık sektörü şirketine yatırım yapıyor. Böylece, tasarruf sahiplerimiz özellikle içinden geçtiğimiz bu dönemde bu güçlü temayı da yatırım portföylerine ekleme şansına sahip olabilecekler.”

“Tıpkı dünyanın geleceğinin teknolojide olması gibi, yatırımın geleceği de teknolojide.””

Yatırımın geleceğinin, teknolojik dönüşümde olduğunun altını çizen Ersarı; “Yatırımcılar içinde bulunduğumuz pandemi döneminde geleceğe yatırım konusuna odaklanmış görünüyorlar. Geçtiğimiz dönemde Yeni Teknolojiler Fonu’muza gösterilen ilgi, yaklaşık 30 bin yatırımcısı ile bunu kanıtlıyor.  Tıpkı dünyanın geleceğinin teknolojide olması gibi, yatırımın geleceği de teknolojide. Bu, oldukça dinamik bir tema ve dönüşüm daha yeni başlıyor.  Ülkemizin gelecekte küresel olarak daha yüksek rekabet gücüne sahip bir ülke olabilmesini sağlayacak olan güç teknolojiye yatırım yapan şirketlerimiz olacak. Bu kapsamda kurduğumuz yeni fonumuz Borsa İstanbul’da işlem gören teknoloji şirketleri ile AR-GE’ye ayırdığı kaynak itibarıyla öne çıkan şirketlerimize yatırım yapma imkanı sunuyor. Geleceğin yatırımları ürün ailesinin bir diğer üyesi olan Ak Portföy Teknoloji şirketleri Hisse enedi (Yerli Teknolojiler) Fonumuz Aselsan, Logo, Turkcell, Karel, gibi Türkiye’nin seçilmiş 20 teknoloji şirketine eşit ağırlıkla yatırım fırsatı sunuyor. Ak Portföy, yatırımcılarımızın geleceğe yatırım yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu yeni ürün ve hizmetlerle yatırımcılara farklı yatırım temaları sunabilme konusundaki liderliğini önümüzdeki dönemde de sürdürecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Kurulduğu 2000 yılından itibaren sektöre birçok ilki kazandıran Ak Portföy, yönettiği 60 milyar TL’ye yaklaşan varlık büyüklüğü ile Türkiye’de finans sektörünün en önemli oyuncuları arasında ön sıralarda yer alıyor.

Ak Portföy’ün, son yıllarda pazarı şekillendiren alanlarda lider kurum olarak öne çıktığının altını çizen Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Özellikle nitelikli yatırım fonlarında piyasayı büyüten yüksek potansiyelli enstrümanları Türkiye sermaye piyasasına kazandıran kurum olarak, yenilikçilik vizyonumuzu önümüzdeki dönemde de sürdürmeye devam edeceğiz. Kurumumuzun bu dinamizmi rakamlarımıza da yansıyor. Toplam yönetilen varlık bazında sektörün en büyük şirketleri arasında yer alan Ak Portföy, 60 milyar TL’ye yaklaşan varlık büyüklüğü ile sektörde %16’lık bir pazar payına sahip” dedi ve ekledi: 

“20. yılımızda ‘Yeni Nesil’ ürün, hizmet ve iş modellerini hayata geçirmeye odaklanmış bir Portföy Yönetim Şirketi olarak, ülkemize, içinde yaşadığımız çevreye, topluma ve dünyaya daha fazla değer katacak yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu alanda hedefimiz, yatırımcılarımıza yüksek büyüme potansiyeli bulunan yatırım imkanları sunarken diğer yandan ülkemizin sürdürülebilir büyüme modeline daha hızla geçiş yapmasına katkıda bulunacak yaklaşımları içeren ürünler yaratmak. Bu yıl Sermaye Piyasaları Birliği tarafından ‘En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi’ ödülü kazanan Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuz geleceği şekillendirecek şirketlere yaptığı yatırımlarıyla bu konuda mükemmel bir örnek.” 

Ersarı sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarılarımız ve rakamlarımız dünyanın önde gelen kurumlarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Dünyanın en prestijli yayınlarından World Finance tarafından geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi’ seçildik. Portföy yönetiminin merkezinde her zaman yatırımcı var. Yatırımcıların daha kolay tasarruf etmesini sağlayacak ürün ve hizmetleri geliştirmek ve yatırımcılarımızın mevcut tasarrufları için yatırım profillerine uygun ürün ve hizmetler sunmak birinci görevimiz. Bu ödüle layık görülmemiz işlerimizi bu yüksek standartlarda istikrarlı olarak geliştirme yaklaşımımızın neticesi.”

Portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri varlık büyüklüğü açısından finansal sektörün önemli aktörleri haline geldiğini ve pandemi döneminde tasarruf sahiplerinin gelecekleri ile ilgili yatırım kararlarına daha fazla odaklandığını vurgulayan Mehmet Ali Ersarı,“Yatırımcılar gelecekleri ile ilgili yeni ve yaratıcı kararlar vermeye daha fazla odaklanmış görünüyorlar. Özellikle farklı yatırım temalarına sahip fonlarımız ilgi görüyor. Ak Portföy olarak biz de yatırım fonlarımızın tasarruf sahiplerine güçlü değer önermeleri sunmasını çok önemsiyoruz. Pazarın en geniş dağıtım ağına sahip kurumu olarak, değişen yatırımcı ihtiyaçlarını çok yakından izliyoruz. Bu da, sürekli yaşayan, gelişen bir ürün ve hizmet evrenine sahip olmamızı sağlıyor. Dijital çözümler, portföy yönetim ürünlerimizi ve yatırım danışmanlığı hizmetlerimizi daha geniş kitlelere sunmamızı sağlayan temel araçlar olduğundan bu teknolojilere ve temalara öncelik veriyoruz. 20 yaşında, genç ve dinamik bir şirket olarak önümüzdeki dönemde geleceği şekillendiren alanlara yatırım imkanı verecek sektörün en yenilikçi ürünlerini tanıtacağız. Bu değerli temaların özellikle gençlerin ve geleceğe yatırım yapmak isteyen tasarruf sahiplerinin çok ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Portföy, 5. TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri kapsamında Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Projesi ile özel ödül kategorisinde “En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi 2019” ödülünü aldı. 

Ak Portföy Yönetimi olarak yeni nesil ürün ve hizmetlerle yatırımcıların ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştiren; etik, çevresel, sosyal ve finansal önceliklerin bilincinde ve sürdürülebilir değer yaratma odaklı bir kurum olduklarını ifade eden Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy Yönetimi’nin kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda yaklaşık 60 milyar TL’lik bir varlık yönetimi büyüklüğüne ulaştıklarının altını çizdi ve ekledi; “Portföy yönetim sektöründe liderliğimizi yatırımcılarımızın beklentilerine göre şekillendirdiğimiz her gün daha da güçlenen ürün gamımızla sürdürüyoruz. Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurumu mevzuatına uygun ilk GSYF olma özelliği taşıyan Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kapsamında yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti, teknoloji ve sağlık gibi alanlardaki ihracat odakli ve yenilikçi şirketlere yatırımlarımızı sürdürerek yatırımcılarımızın büyüme potansiyeli oldukça yüksek olan bu şirketlere yatırım yapmalarına imkan sağlıyoruz. Bu yapı içerisinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışmasını sağlayarak kurumsallaşma süreçlerine destek veriyor ve Türkiye sermaye piyasalarının derinleşmesine önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızın çok kıymetli bir yansıması olan bu ödül bizim için gurur verici, emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum.”

Başarılı iki girişimci tarafından 2005 yılında kurulan, Türkiye’de ciddi penetrasyona sahip, finans ve sigortacılık sektörlerinin lider kuruluşları başta olmak üzere 2000’i aşkın kuruma pazarlama teknolojileri alanında hizmet sunan ve hızlı büyüme istikrarı ile başarısını uluslararası platformlara taşıyarak Deloitte Teknoloji Fast 50 gibi listelerde yer alarak tescilleyen, ODC İş Çözümleri’nin %20’sine Ak Portföy GSYF yatırım yaptı. ​

Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu 2016 yılında, Ak Portföy İkinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ise 2018 yılında kuruldu. ODC İş Çözümleri dahil bugüne kadar toplam 5 şirkete yatırım yapan Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının odağında, ileri ve orta aşamalarda, ihracata ve inovasyona dönük, belirli bir olgunluğa erişmiş, büyüme potansiyeli yüksek firmalar yer alıyor.  Fonların diğer yatırımları arasında yenilenebilir enerji alanında Günışığı Temiz Enerji, nesnelerin interneti alanında  Trio Mobil, medikal kimyasallar alanında Turkuaz Sağlık ve kompozit malzemelerde de Spinteks bulunuyor.

Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) 112 ülkeye ihracat gerçekleştiren, Türkiye’nin lider ultrason jeli, medikal ve OTC ürünleri üreticisi Turkuaz Sağlık ile % 20 ortaklık anlaşması imzaladı. Ortaklar, şirketin ulusal ve uluslararası pazarlarda gelişimi için birlikte çalışacak.

Mehmet Kayabaş ve Osman Nurhan Irmak tarafından 2000 yılında kurulan ve bugün 100’den fazla ülkeye başta ultrason jeli olmak üzere hastanelerin kullandığı medikal kimyasallar, reçetesiz ürünler, dermokozmetik ve kişisel bakım alanlarında 170’den fazla ürünü ihraç eden Turkuaz Sağlık, üretiminin %85’ini 112 ülkeye ihraç ediyor. Kurulduğu günden bu yana katma değerli üretim ve Ar-Ge’yi ön planda tutan, aldığı FDA ve EC onaylarıyla müşteri memnuniyetine her zaman öncelik veren Turkuaz Sağlık, kendi ürünlerinin yanı sıra hem yerel hem de uluslararası birçok firmaya da katma değerli üretim yapıyor. Turkuaz Sağlık, yeni dönemde hem bölgesel hem de uluslararası genişlemesini artırmaya odaklanıyor.

Turkuaz Sağlık Kurucu Ortakları Mehmet Kayabaş ve Osman Nurhan Irmak “Bu ortaklık ile şirketin ürün portföyünün ve faaliyet gösterdiği coğrafyaların daha da artacağını ve hem Ar-Ge odaklı üretim anlayışlarının hem de kurumsal kimliklerinin gelişimi konusunda yeni ortaklarıyla birlikte önemli adımlar atacaklarını” paylaştılar. Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk ışıkpınar ise “Çok geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren ve kullanıcılarının hayatına değer katan böyle bir şirkete ortak olmaktan mutluluk duyuyor ve şirketin gelişimi için beraber çalışma konusunda heyecanlanıyoruz. Ar-Ge’ye ve kurumsallaşmaya daha da önem vererek, Turkuaz’ın büyümede ve yeni ürün geliştirmede global rakiplerinin önüne geçmesini hedefliyoruz” dedi.

Ak Portföy, yönettiği 24 milyar TL’lik varlık büyüklüğü ile Türkiye’nin lider portföy yönetim şirketi. Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Ak Portföy tarafından 2016 yılında kuruldu ve kurulduğu günden bu yana, yenilenebilir enerji platformu şirketi Günışığı Temiz Enerji; ve nesnelerin interneti konusunda faaliyet gösteren ve bir Deloitte Fast50 şirketi olan Trio Mobil’e yatırım yaptı. GSYF, inovatif ve yüksek büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere yatırım yapmaya devam ediyor.

%100 Akbank iştiraki olan Ak Portföy’ü, dünyanın önde gelen finans dergilerinden World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017) ” kapsamında, “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” unvanına layık buldu.

Ortaklık sürecinde Turkuaz Sağlık’ın danışmanlığını Ernst & Young (M&A ve Hukuk); Ak Portföy’ün danışmanlığını ise Çetinkaya Avukatlık Ortaklığı ve Deloitte üstlendi.

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonu olan Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, 20 Aralık 2018 itibarıyla, Denizli’de kurulu Spinteks Tekstil İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %25’ini temsil eden paylara yatırım yapmıştır.

Spinteks, yüksek teknolojili kompozit ürünlerde kullanılan karbon dokuma, bazalt ve hibrit kumaş ürünleri üretmekte ve bu ürünlerle kompozit, havacılık, otomotiv, sağlık ve inşaat alanlarına hizmet vermektedir. Türkiye'nin en büyük yerli dokuma karbon kumaş üretme kapasitesine sahip şirketi olan Spinteks'in gelirlerinin yarısına yaklaşık kısmını ihracat satışlarından sağlamaktadır.

Geleceğin teknolojisi olan karbon kumaşlardan konvansiyel metal kullanımına alternatif daha hafif, dayanıklı, iletken ve korozyon özellikleri daha iyi kompozit parçalar üretilebilmektedir.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, bireysel emeklilik yatırımcılarının kısa vadeye değil, uzun vadeye odaklanmasının emeklilik dönemlerinde bekledikleri birikimlere ulaşmaları açısından gerekli olduğuna dikkat çekiyor.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı’nın Fortune dergisi röportajına ulaşmak için tıklayın. (pdf)

2008 yılından bu yana Ak Portföy’de Genel Müdür Yardımcısı olan Mehmet Ali Ersarı, Ak Portföy Genel Müdürlüğü görevini devraldı. Ak Portföy’de emeklilik ve yatırım fonları yönetimi, portföy yönetimi, strateji ve varlık dağılımı, yapılandırılmış ürünlerden sorumlu olan Ersarı, sermaye piyasalarında 20 yılı aşkın bir tecrübeye sahip. Finans sektörünün önde gelen kuruluşlarında üst düzey kademelerde yöneticilik yapan Ersarı, Ak Portföy’e katılmadan önce Royal Bank of Scotland Hazine Direktörü olarak görev yapmaktaydı.

Lisans eğitimini ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde yapan Ersarı, inşaat mühendisliği yüksek lisansını yine ODTÜ’de, MBA derecesini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı.

Yatırımcılarının tasarruflarını "güven ve yüksek performans" prensibiyle yönetmeyi temel ilke olarak benimseyen Ak Portföy'ün başarıları, uluslararası düzeyde de dikkat çekiyor. Dünyanın önde gelen finans dergilerinden World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017) ” kapsamında, Ak Portföy’ü “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” seçti.

World Finance, prestijli ödüllerin açıklandığı son sayısında, dünyada 60 yaş üstü nüfusun 1950 yılında yüzde 8 düzeyindeyken, 2017'de yüzde 12'ye yükseldiğine dikkat çekti. Kurum, bu oranın 2050 yılında yüzde 22 ile neredeyse iki katına çıkacağını vurgulayan yazısında, yatırımcıların emeklilik dönemlerindeki yaşam standartlarının korunması açısından emeklilik tasarruflarının ve bu tasarrufları yönetmenin gittikçe önem kazandığını belirtti.

Alp Keler: “Başarı çok bileşenli bir denklem”

Ak Portföy olarak, World Finance, “Emeklilik Fonu Ödülleri 2017 – (Pension Fund Awards 2017)” kapsamında, “Türkiye’nin En İyi Emeklilik Fonu Yöneticisi” seçilmelerini, "... Bu ödülü almak bizim için tesadüf olmadı... Güçlü organizasyon ve takımımız , profesyonel yatırım süreçlerimiz ve entegre risk yönetimi çok önemli kriterler” diye açıklayan Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, CFA,

"Başarı,çok bileşenli bir denklem. İşin birinci kısmında, teknik kabiliyetleriniz ve süreçleriniz var. Diğer tarafta ise müşterinizin gereksinimlerini anlamak ve stratejik bir çözüm ortağı olmak. Pazardaki algınız, konumlanmanız ve temel stratejiniz büyük bir oyuncu olarak önemli.

Birçok varlık sınıfında yatırım hizmeti sunarak her bir varlık sınıfı için alanında uzmanlaşmış, uluslararası yatırım tecrübesine sahip, dünyanın seçkin üniversitelerinde akademik altyapılarını oluşturmuş ve uluslararası sertifikasyonlara sahip insan kaynağımız ile en etkin şekilde portföy yönetimi süreçlerini yürütüyoruz. Yatırım süreçlerimizde güncel makroekonomik ve finansal gelişmeler ışığında niteliksel ve sayısal analizler gerçekleştirilerek oluşturulan farklı vadelerdeki stratejiler ve doğru risk-getiri bakış açısı ile optimal varlık seçiminin gerçekleştirilmesini amaçlıyoruz. Global standartlardaki yatırım süreçleri entegre risk yönetim anlayışı ile desteklenirken, İç Kontrol Sistemleri ile tüm yapı, portföy yöneticilerinden bağımsız olarak denetleniyor. Yaratılan etkin organizasyon yapısı sürdürülebilir yüksek performansa dönüşüyor. Ak Portföy bu yapısıyla portföy yönetim sektörünü global standartlara taşıyor” dedi. 

“Emeklilik fonları finansal sistemin kalbidir.”

Emeklilik fonlarını, “tüm dünyada uzun vadeli kaynak ihtiyacını karşılayan temel yapı taşı“ olarak nitelendiren Alp Keler, "Orta ve uzun vadeli yatırımların yönlendirildiği bu enstrümanlar piyasaların istikrarına önemli katkılarda bulunduğu gibi, kamu ve özel sektöre ciddi kaynak sağlayarak ekonomimizin gelişmesine destek olurken yatırımcılarına da bu gelişmeden pay alabilmelerini sağlıyor" dedi.

“Son iki yıldır ortalama fon getirileri beklentilerin ve enflasyonun oldukça üzerinde”

 Son iki yıldır yüksek reel getiri sağlayan emeklilik sistemi özellikle Türkiye ekonomisinin iyi performans gösterdiği dönemlerde yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Son iki yılda ortalama getiriler %22,5 olarak gerçekleşirken enflasyon %15,1 oldu.*

Türkiye’nin ilk Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları da Ak Portföy’den...

Gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi, emeklilik yatırımlarında alternatif enstrümanlara ihitiyacımız var. Ak Portföy olarak, farklı varlık sınıfları ve temalarda yeni ürünleri sürekli geliştiriyor ve  sektörün en geniş yatırım evrenini yatırımcılara sunuyoruz. Gayrimenkul ve Girişim sermayesi yatırım fonları da bunlara örnek. Gayrimenkule yatırım yapmak Türk insanının genlerinde var. Bu motivasyonu göz önünde bulundurarak, global emeklilik fonlarında ideal bir portföy çeşitlendirme aracı olan bu önemli varlık sınıflarını Ak Portföy’ün yatı­rım fonu evrenine ekledik”. 

“Girişim sermayesi açısından bakıldığında ise Türk yatırımcısının dinamik, girişimci yapısı göz önüne alındığında, bu girişimlerin sermayelendirilmesine dayalı araçlara odaklanarak sektörde bir ilk olan "Ak Portföy Girişim Sermayesi Fonu"nu kurduklarına işaret eden Keler, "Fon, inovatif, yüksek büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere doğrudan sermaye desteği sağlayarak ortak oluyor. Böylece Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, yaratılan sermaye desteği ve sinerji ile büyüyen bu şirketlerin artan değerini fon sahiplerine yansıtmayı hedefliyor" dedi. 

*31 Temmuz 2017 itibarıyla

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI İLE AK PORTFÖY GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU (GSYF)

Ak Portföy Yönetimi A.Ş., Türkiye’de SPK mevzuatına uygun ilk Girişim Sermayesi Yatırım Fonunu kurmuştur. Bu fonla, yatırımcılar sermaye piyasalarındaki ürünlere alternatif olarak halka açık olmayan şirketlerin sermayelerine yatırım yapma fırsatı yakalarken, şirketlerimiz de halka açılmadan sermaye kaynağına ulaşabilecekleri ek bir finansman alternatifine kavuşmuşlardır. İhracata dönük, inovatif yönü kuvvetli şirketleri odağına koyan bu fon sayesinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışması sağlanacak, kurumsallaşma süreçleri başlatılacaktır.

Türkiye Sermaye Piyasalarında bir ilk:

Güneş Enerjisi Yatırımı ile, bu fonun yatırımcısı olan Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi Kurumsal Yatırımcılar ilk defa devlet alım garantili, öngörülebilir nakit akışı olan ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanılan temiz ve yenilenebilir bir enerji projesine sermaye ortağı olma fırsatını yakalamışlardır.

Toplamda 28 MW büyüklüğünde kurulu güce ulaşması hedeflenen Günışığı A.Ş., ilk fazda Denizli’de 5,6 MW kurulu gücündeki santralleri devreye almış, 2,3 MW büyüklüğündeki santrallerde de inşa aşamasındadır. Denizli Bekilli’de kurulu tesisimiz an itibarıyla elektrik üretmektedir.  

Güneş Enerjisi Yatırımı ile GSYF;
- Ülke ekonomisine,
- Güneş Enerjisi – yenilenebilir enerji olması nedeniyle cari açığımızın finansmanına,
- Sermaye piyasalarımızın derinleşmesine katkı sağlamaktadır.

Beraberinde, Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi Kurumsal Yatırımcılar da bu proje sayesinde ilk kez, ülkemizde uzun vadeli projelere yatırım yapabilme imkanına kavuşmaktadır.

Bu yatırımın ve modelin, yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu için de emsal teşkil edeceği düşünülmektedir.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Yatırım Felsefemiz:
Hedefimiz orta ve ileri aşamadaki, pozitif kâr üreten KOBİ’lere yatırım yapmak.
Ana yatırım stratejimiz : Saygın ortaklar ve iyi yönetim.
Büyüme potansiyeli yüksek, yüksek rekabet gücü olan, öngörülebilir çıkış senaryosu olan ve Ak Portföy sinerjisi yaratabildiğimiz şirketlerle ilgileniyoruz.

Bu kapsamda odağımız;

1. İhracata dönük şirketler. İhracat özelliği olan üretim, oto yan sanayi, gıda, teknik, tekstil gibi sektörlerde, global pazarlarda rekabet edebilecek ve markalaşabilecek şirketler.

2. İnovasyona dönük, Ar-Ge kasları kuvvetli, inovasyon yönleri güçlü teknoloji ve yazılım sektörlerindeki şirketler.

3. Yan hizmetler. Enerji ve sağlık gibi büyük yatırımların yapıldığı sektörlerde, bu ana sektörü besleyecek yan alanlarda faaliyet gösteren şirketler.  

4. Fırsat bazlı yatırımlar. Perakende, yenilenebilir enerji, lojistik gibi Türkiye’de yatırım alan sektörler.

AK PORTFÖY GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU’ndan “NESNELERİN İNTERNETİ”ne  YATIRIM!

Ak Portföy, nesnelerin interneti ve araç takip sistemleri alanında Türkiye'nin önde gelen firmalarından Trio Mobil'e %30 ortak oldu.

2011 yılında Nevzat Ataklı ve Barış Özdemir tarafından kurulan Trio Mobil kendi alanında hem donanım hem de yazılım geliştirme yeteneklerine sahip sayılı firmalar arasında yer alıyor. 5.000 kurumsal müşteri ve 75.000 cihaz referansına sahip Trio Mobil bu yatırımla yurtdışına açılarak başarısını bu pazarlarda devam ettirmeyi hedefliyor.

Trio Mobil, donanım ve yazılım deneyimine sahip nitelikli ortakları ile bu alanda yaratıcı çözümler üreten ve yüksek büyüme potansiyeli taşıyan çok önemli bir oyuncu. Şirket, sektörde kısa sürede ilk üç büyük oyuncu arasına girmeyi başardı. İnovatif yönü kuvvetli şirketleri odağına koyan bu fon sayesinde, yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışmasını sağlayarak kurumsallaşma süreçlerine katkıda bulunuyoruz. Bireysel Emeklilik Fonları, Sigorta Şirketleri gibi kurumsal yatırımcılar da bu projeler sayesinde ilk kez, ülkemizde uzun vadeli projelere yatırım yapabilme imkanına kavuşacaklar.

Dünyanın dört bir yanındaki hisse senetlerindeki kazançlara ortak olmanızı sağlayan Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonları 31 Mart 2016 – 31 Mart 2017 arasında %37 ile %52 arasında getiri sağladı.

Siz de birikimlerinizin bir kısmı ile, herhangi bir alt ya da üst limit olmaksızın, kendi banka hesabınızdan dilediğiniz fona yatırım yapabilirsiniz.

31 Mart 2016 – 31 Mart 2017 arasında

Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonu %47,
Ak Portföy Asya Yabancı Hisse Senedi Fonu %52,
Ak Portföy Amerika Yabancı Hisse Senedi Fonu %41,
Ak Portföy Avrupa Yabancı Hisse Senedi Fonu %37,
Ak Portföy BRIC Ülkeleri Yabancı Hisse Senedi Fonu %50

kazandırdı.

 

 

Tüm dünyada yatırım ve tasarruf güdüsünün arkasında tek bir anlayış vardır; öncelikle varlığı korumak, sonrasında bu varlığı artırarak daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmak ve nihayetinde bunu gelecek nesillere aktarmak...

Bu hedefe ulaşmak için piyasalardaki mevcut ürünler artık tatmin edici sonuçlar doğurmuyor, Girişim Sermayesi (Özel Sermaye) Fonunun başını çektiği alternatif varlık türleri gün geçtikçe portföylerin de vazgeçilmezi haline geliyor.

Paranın kralı, bu motivasyon içinde finans dünyasını şekillendiren Wall Street’e bambaşka bir bakış açısı getiriyor.

David Carey ve John Morris, Blackstone’un Wall Street’te sıradışı yükselişini; Goldman Sachs ve  Morgan Stanley ile aynı kulvarda yer alan güçlü bir kurum haline gelişini daha önce hiç açıklanmamış detaylarıyla aktarıyor.

Efsanevi Blackstone CEO’su S. Schwarzman’ın sektör dinamiklerini yeniden tanımlayarak özel sermaye şirketleri için bir “paradigma değişikliği” yaşattığına şahit oluyoruz. Schwarzman, aldığı cesur kararlarla piyasaların davranışlarını, iş yapış biçimlerini yeniden tanımlıyor. 

Şirketin hikayesinde belli dönüm noktalarına dikkat çekiliyor, alınan stratejik kararlar bir anda benzersiz yatırımlara fırsat sunarken milyonlarca dolar kaybettirme riskleriyle de karşı karşıya getiriyor.

Görkemli bir davetin perde arkasında hazırlanan bir halka arz senaryosunun yer aldığı dönüşüm sürecinde strateji ve zamanlamanın önemine dikkat çekiliyor.

Değişimin gücünü tüm ihtişamıyla gözler önüne seren “ best seller” koleksiyonumuzun bu yeni üyesini sizlerle paylaşmanın heyecanıyla keyifli okumalar dilerim.

Dr. Alp Keler, CFA
Ak Portföy Genel Müdürü

AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 22 ARALIK 2014 SAAT 14:00 OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL GÜNDEMİ

1. Toplantı Başkanlığı’nın oluşturulması,
2. Boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine kalan süre içerisinde görev yapmak üzere seçilen Yönetim Kurulu Üyesinin onaylanması,
3. Gerekli tüm yasal izinlerin alınmış olması kaydıyla Şirket Esas Sözleşmesi’nin değişen maddelerinin Genel Kurul’un onayına sunulması.

AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 2013 yılı, Olağan Genel Kurul Gündemi ( 20 Mart 2014, Saat 14:30)

1. Toplantı Başkanlığı’nın oluşturulması,
2. Yönetim Kurulu faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi,
3. Denetçi raporlarının okunması ve müzakeresi,
4. 2013 yılı finansal tablolarının okunması, müzakere edilip tasdiki
5. Yönetim Kurulu Üyelerinin ibrası,
6. 2013 yılı kârının dağıtımı hakkında karar alınması,
7. Boşalan Yönetim Kurulu Üyeliklerine kalan süre içerisinde görev yapmak üzere seçilen Yönetim Kurulu Üyelerinin onaylanması,
8. Denetçinin seçilmesi
9. İç kaynaklardan gerçekleştirilecek sermaye arttırımı hakkında karar alınması,
10. Gerekli tüm yasal izinlerin alınmış olması kaydıyla Şirket Ana Sözleşmesi’nin değişen maddelerinin Genel Kurul’un onayına sunulması,
11. Yönetim Kurulu Üyelerinin Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 395 ve 396ncı maddeleri kapsamına giren hususlarda mezun kılınmaları hakkında Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi.